Történelmi nap Kambodzsában: két új katolikus iskolát adtak át

Két új keresztény iskolát adtak át Kambodzsában, amelynek közössége lassan kiheverte a vörös khmerek rémuralmát...

A kambodzsai Takéo tartományban két új katolikus iskola nyitotta meg kapuit január 29-én. Az eseményen Olivier Schmitthaeusler apostoli helytartó mellett részt vett az ország ifjúságért és sportért felelős minisztere, Hangchuon Naron is. A katolikus főpap elmondta, hogy történelmi nap ez a két új intézmény életében és a Szent Ferenc Művészeti és Általános Iskola, valamint a (szintén Szent Ferenc nevét viselő) Mezőgazdasági és Turisztikai Szakközépiskola megalapítására minden támogatást és bátorítást megkaptak az illetékes minisztériumtól. 

Az oktatás-nevelés területén végzett munkájáért Schmitthaeusler püspök az ünnepségen átvehette a Samatrei Királyi Rend nagykeresztjét is. A vikárius szerint hatalmas elismerés ez a Katolikus Egyház számára és a jókívánságok mellett áldását küldte valamennyi fiatalnak és gyermeknek, akik intézményeikben tanulnak. Az iskolák felépítése elsősorban magánadományok és az ausztrál katolikus misszió segítségével valósulhatott meg.

Kambodzsában a Pol Pot vezette kommunista rezsim (1975-1979) szinte teljesen megsemmisítette a helyi egyházakat, valamennyi templomot, keresztény épületet, szent helyet földig romboltak. Jelenleg is folyamatban van annak a 35 vértanúnak a boldoggá avatása, akiket a kommunista üldöztetés alatt gyilkoltak meg. Az áldozatok között volt Joseph Chhmar Salas helyi püspök, valamint Pierre Rapin francia missziós atya is.

A vörös khmerek rémuralma után a vallásszabadság csak hosszú évek múlva tért vissza. Az első templom megnyitására egészen 1990-ig kellett várni, majd 1992-ben Yves Ramousse személyében Róma ismét apostoli helytartót küldött Phnom Phenbe, az ország fővárosába. A kormány és a Szentszék közötti hivatalos diplomáciai kapcsolat 1994-ben állt helyre, egy évvel később pedig már khmer papszentelésre is sor kerülhetett.

Kambodzsában a lakosság döntően buddhista vallású (97%), a keresztények aránya csekély (0,4%), ám folyamatosan növekszik. Az országban mintegy 20 ezer katolikus él, akiknek többsége vietnámi származású.

Forrás: asianews.it

Iratkozzon fel hírlevelünkre