A humanitás új formája

Amikor már azt hinnénk, hogy térségünk feszültségei elpárolgóban vannak, sőt akár meg is szűntek, akkor a Balkánon mindig történik valami. Öröm az ürömben, hogy ez „csak” egy sport huliganizmus volt, ráadásul a horvát kormány is azonnal elítélte.

A szerb Crvena Zvezda vízilabdázóira támadtak horvát huligánok a közép-dalmáciai Splitben.  Szerencsére az esetnek nem lett halálos kimenetele és a játékosok is csak könnyebb sérüléseket szenvedtek össze.  Ugyanakkor az atrocitás miatt elhalasztották az esti regionális vízilabdaliga-mérkőzést, amelyen a Crvena Zvezdát a Mornar fogadta volna.

A szerb klub négy játékosa egy kávézóban ült Split központjában, amikor hozzájuk lépet öt horvát fiatalember, akik azt követelték tőlük, hogy vegyék le a melegítőiket, mert azokon látható volt a szerb klub jelzése. Miután a sportolók megtagadták ezt, dulakodás kezdődött, majd vasrudak kerültek elő. Három játékosnak sikerült eljutnia a szállodába, a negyedik azonban a tengerbe menekült.

Addig nem akart kijönni az Adriai-tengerből, még oda nem ért a rendőrség.

Majd miután többen is a partról azt skandálták, hogy “vedd le, vedd le!” levette felsőjét, és mégis megpróbált kijutni a partra. A vízilabdázónak egy tinédzser lány segített kimászni a partra. Számos bámészkodó passzív szemlélője volt az esetnek, akik inkább felvételeket készítettek mobiltelefonjukkal. 

Igor Milojevic, a Crvena Zvezda vízilabdacsapatának igazgatója a szerb sajtónak később úgy nyilatkozott, hogy a játékosok nem provokálták a helyieket. Aleksandro Kraljnak, aki a támadók elől a tengerbe ugrott az orra sérült meg, Dusan Vasicot a hátán, Milos Maksimovicot pedig a lábán ütötték meg.

Marko Milic kormányszóvivő a Hina horvát hírügynökségnek azt mondta: a horvát kormány a leghatározottabban elítéli a történteket. Hozzátette: a rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy elfogják ennek a barbár tettnek az elkövetőit.

Fotó: MTI/Komka Péter

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre