Vogel Soma volt a hős, ötméteresek után világbajnok a férfi vízilabda-válogatott!

A magyar csapat a rendes játékidőben nem tudta lezárni a mérkőzést, a büntetőpárbajban azonban Vogel Soma hatalmas bravúrjainak köszönhetően végül 10 év után ismét mi lettünk a világ legjobbjai.

Görögország némileg talán meglepetésre jutott el a világbajnokság döntőjéig, de ha megnézzük az elmúlt években, hogyan teljesítettek, akkor talán már nem is akkora meglepetés. A görögök ugyanis Tokióban is eljutottak a döntőig, de akkor Szerbia végül az útjukat állta.

Azért a vereségért most kamatosan visszavágtak a görögök, hiszen az elődöntőben komoly erődemonstrációt tartottak a szerbek ellen, a meccs elejétől kézben tartották a mérkőzést és végül 13-7-re győzték le a szerbeket.

Ilyen tekintetben nekünk is volt miért visszavágnunk, az olimpián mi kétszer is kikaptunk tőlük, előbb a csoportkörben vertek meg minket 10-9-re, majd az elődöntőben még jobb játékkal rukkoltak elő, és ott már 9-6-ra kaptunk ki.

Azóta kétszer találkozott a két csapat, és mindkétszer mi hagyhattuk el győztesen a medencét. Tavaly a világligában is szoros mérkőzésbe bonyolódtunk, akkor mi bírtuk jobban a végét és végül 14-13-ra diadalmaskodtunk. Idén pedig a világkupa negyeddöntőjében csapott össze a két együttes, a kevés gólos találkozó végén ismét mi örülhettünk.

Varga Dénes (b) és a görög Alexandrosz Papanasztasziu a férfi vízilabdatorna döntőjében játszott Magyarország – Görögország mérkőzésen a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 29-én. (MTI/Koszticsák Szilárd)

A mostani összecsapás is a mi szájízünk szerint alakult az első negyedben, bár a görögök szerezték meg a vezetést, de Zalánki Gergő révén gyorsan fordítottunk, majd még kétszer bevettük az ellenfél kapuját, így 4-2-es előnnyel vágtunk neki a második etapnak.

A görögök itt már sokkal koncentráltabban játszottak, mindkét oldalon komoly bravúrokat mutattak be a kapusok, ennek köszönhetően pedig sokkal gólszegényebb negyedet láthatott a közönség, az olimpiai ezüstérmes együttes pedig felzárkózott mínusz egyre.

A szünet után magasabb fokozatba tudtak kapcsolni a görögök, két gyors gól után már ők voltak előnyben, nekünk pedig hatalmasat kellett küzdenünk, hogy lőtávolban maradjunk. A gólcsendet végül Vámos Márton törte meg, majd még Manhercz is betalált, így egyenlő volt az állás a zárónegyed előtt.

A medencébe ugranak Varga Zsolt szövetségi kapitánnyal (j3) és Nyéki Balázs másodedzővel (j2) a magyar válogatott játékosai a férfi vízilabdatorna döntőjében játszott Magyarország – Görögország mérkőzés végén a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 29-én. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Az utolsó etap magyar góllal indult, Jansik Szilárd fejezte be sikeresen az emberelőnyünket. Folyamatosan mi voltunk lépéselőnyben, egészen az utolsó percig, akkor majdnem fordult a kocka, de Vogel Soma óriási bravúrjával meccsben tartott minket, és a végén közel voltunk ahhoz, hogy a rendes játékidőben lezárjuk a döntőt, de Pohl Zoltán lövése a keresztlécen csattant.

Így végül ötméteresekkel dőlt el az összecsapás, ami nem indul túl jól magyar szempontból, ugyanis Varga Dénes kihagyta a saját büntetőjét. Ezzel a lehetőséggel nem tudtak élni a görögök, a büntetőölő Vogel Soma eszén ezúttal sem tudtak túljárni.

A magyar csapat ünnepli győzelmét a férfi vízilabdatorna döntőjében játszott Magyarország – Görögország mérkőzés végén a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 29-én. (MTI/Koszticsák Szilárd)

A magyar hálóőr végül a meccs hőse is lett, azok után, hogy az Egyesült Államok ellen három, majd a spanyolok ellen egy büntetőt hárított, most a párbajban újabb négy alkalommal védett, aminek köszönhetően meg is nyertük a párharcot.

10 év elteltével így ismét a mi nyakunkba akasztották az aranyérmet, és ezzel már négyszeres vb-győztesnek mondhatjuk magunkat. A döntős szerepléssel már megváltottuk a repülőjegyünket a párizsi ötkarikás játékokra, remélhetőleg, ott is ilyen teljesítményt nyújtanak majd a srácok.

Az aranyérmes magyar válogatott játékosai a férfi vízilabdatorna döntőjében játszott Magyarország – Görögország mérkőzés ereedményhirdetésén a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 29-én. (MTI/Koszticsák Szilárd)

A címlapképen a magyar csapat ünnepli győzelmét a férfi vízilabdatorna döntőjében játszott Magyarország – Görögország mérkőzés végén a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 29-én. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre