Vasárnap még látogatható a vadászok és horgászok Mekkája, a FeHoVa

Holnap még megtekinthető a Kárpát-medence legnagyobb fegyver-, horgász- és vadászkiállítása, ahol számos izgalmas programmal is várják az érdeklődőket. A négy napon át zajló rendezvényre 17 országból 274 kiállító jelentkezett, és több, mint 50 ezer látogatót várnak.

Negyedszázados jubileumát ünnepelte tavaly a Fegyver-, Horgászat, Vadászat Nemzetközi Kiállítás, mely 2019-ben is nagyszabású programokkal várja a helyszínre látogatókat. Idén első alkalommal kapott itt helyet a FeHoVa Nemzetközi Nyílt Preparátorverseny, rangos zsűri közreműködésével. A különleges trófea-bemutatók, vadászfegyverek és -felszerelések mellett idén a horgászat szerelmeseit is igyekeznek elkápráztatni újdonságokkal. Számukra unikumként műlégykötő versenyt rendeznek. Rengeteg izgalmas előadás, gasztronómiai bemutató, kutyakiállítás és sportfavágó-verseny is zajlik a helyszínen.

Semjén Zsolt a rendezvény megnyitóján elmondta, ahhoz, hogy a magyar vadászat, vadgazdálkodás és vadászati kultúra ismét régi fényében ragyogjon, és Magyarország vadászati nagyhatalommá válhasson, fontos lépéseket kellett tenni. A miniszterelnök-helyettes szerint erre példa a fegyvertörvény ésszerűsítése, az Országos Vadászkamara szerepének megszilárdítása, vagy a több milliárd forintos vadgazdálkodási alap létrehozása.

Nagy István agrárminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy mivel a FeHoVa a Kárpát-medence vadászainak, horgászainak és természetkedvelőinek nagyszabású találkozója, alkalmat ad arra is, hogy az állami erdészeti társaságok társadalmi szerepvállalását minél szélesebb körben bemutassák. Ez pedig hozzájárul az erdész szakma presztízsének növeléséhez. Mint mondta, az agrártárca minden eszközével támogatja a fenntartható vadászatot.

Példaként említette, hogy olyan rendelkezéseket vezettek be, amelyek lehetővé teszik a tájegységi határok módosítását. Új szabályozásnak köszönhetően a jövőben elöltöltő fegyverrel is folytatható társas vadászat, illetve a vadászvizsga megszerzésekor kötelező lőgyakorlat és vizsga alól kizárólag íjjal, ragadozó madárral vagy magyar agárral vadászók mentesülnek.

Emellett szintén idén lépett hatályba az a rendelet is, amely biztosítja, hogy a magyar vadgazdálkodás fejlesztésére közvetlenül felhasználható bevételek működhessenek.

A miniszter kitért arra is, hogy a tárca kiemelten támogatja az állami erdészeti társaságok természetvédelmi és közjóléti programjait, a társaságok a 2014-2018-as időszakban 5,9 milliárd forintot fordítottak új közjóléti objektumok létrehozására, illetve meglévő létesítmények megújítására és bővítésére.

A Hungexpo-t még ebben az évben felújítják, ugyanis 2021-ben itt rendezik meg a Vadászati Világkiállítást. Ilyen rendezvényt utoljára 1971-ben szerveztek Budapesten. Kovács Zoltán kormánybiztos ismertette, csaknem 50 milliárd forintot szán a kormány a Hungexpo teljes területének megújítására, amellyel megteremti az olyan nemzetközi és világszínvonalú rendezvények infrastrukturális és logisztikai feltételeit, mint a 2021-es Vadászati Világkiállítás és a 2020-as Eucharisztikus Kongresszus.

A megnyitón aláírták az „Egy a természettel” nemzetközi vadászati és természeti kiállítás együttműködési megállapodását. Nagy István agrárminiszter Reviczky Gábor Kossuth- és Jászai Mari díjas színművészt a Magyar Erdők Nagykövetének nevezi ki.

A képre kattintva galéria nyílik!

Iratkozzon fel hírlevelünkre