Máthé Zsuzsa: a nőket ünnepelnék, mégis őket diszkriminálják

Kétes üzenetű a döntés, amellyel Berlinben munkaszüneti nappá nyilvánították a nemzetközi nőnapot. A hír megannyi kérdést felvet az egyre inkább identitásproblémákkal küzdő Európában.

Első gondolatunk talán az, hogy irigykedünk egy sort a német munkavállalók egy részére, amiért újabb szabadnappal bővül a naptáruk azt követően, hogy Berlinben munkaszüneti nappá nyilvánították a nemzetközi nőnapot. Máthé Zsuzsa azonban a hír mögé nézve alaposan feltárta annak hátulütőit és kérdőjeleit.

A kepmas.hu oldalon megjelent írásában amellett érvel, hogy a hír elgondolkodtató üzenetet hordoz Európa jövőjét illetően. 

Hogy miért?

Mint arra Máthé rámutat, a munkaszüneti napok képet rajzolnak egy társadalom értékpreferenciájáról, arról, melyek azok az értékek, amelyek a közösség összetartozását biztosítják. Így lettek Európa-szerte a nemzeti emléknapok és a keresztény egyházi év jelentős eseményei olyan ünnepekké, amelyek figyelmünket családjaink és hitbéli-nemzeti közösségeink irányába fordítják.

Az utóbbi időben sajnálatos módon sajátos változáson ment keresztül Európa,

 

„az erőteljes értékvesztés és az egyre kevertebb népesség miatt is komoly törekvések próbálják felpuhítani az identitást. Így lehetséges, hogy hitünk kiüresedését jelképezve Jézus születésének ünnepe egyre inkább valamiféle grincsfás, téli manós szeretetbulivá silányul, és az is, hogy az egyes országok nemzeti ünnepeikkel is egyre kevésbé tudnak mit kezdeni a multikulturális, globális eszmék térnyerésével.”

A szerző megállapítja, hogy Németország esetében a szakadozott nemzeti és európai önazonosságot olyan globális törekvésekkel kísérlik meg pótolni, amelyek eredeti helyes szándéka mára nehezen megragadható és kontraproduktív lett. Ilyen például a végletekig hajszolt, kissé önmagáért való “nemek közti egyenlőség”. 

Megfogalmazása szerint lassacskán feloldják a „der” és a „die” kettősségének érvényességét, átengedve a gondolkodási sémát valamiféle semleges egyneműségnek, a „das” ideájának. 

Máthé Zsuzsa rámutat a legújabb intézkedés Janus-arcú mivoltára: miközben a munkaszüneti nap elméletileg ünnepli, valójában sokkalta inkább diszkriminálja a nőket. A döntés egyfelől azt üzeni, hogy a nők valamiért többek, jobbak, mint a férfiak, másfelől azt üzeni, hogy veszélyeztetettebbek, áldozatok.

Az új ünnep megannyi kérdést felvet…

A cikk teljes terjedelmében ide kattintva olvasható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre