#NapiPápa: A szelídség és az alázat útján tudunk példát mutatni

A pápa csütörtöki homíliája az alázat és a szelídség erényeire fókuszált, amelyek különösen fontosak akkor, amikor másokat igyekeznek megtéríteni a keresztény hívek.

A mise során Ferenc pápa arra szólította fel a hívőket, hogy sose érezzék magukat felsőbbrendűnek azokkal szemben, akik nem vallásosak. Ehelyett inkább a szelídség és az alázat útján, Krisztus példáját követve próbáljanak meg arra törekedni, hogy őket is a megtérés útjára tereljék. 

A pápa a Bibliának arra a részletére is reflektált a mise során, amelyben Jézus tanítványait a világ különböző területeire küldi, annak érdekében, hogy a „kigyógyítsák” a bűnösöket vétkeikből. Ez a fajta gyógyítás olyan, „mintha valami újat készítenénk” – fogalmazott a pápa.

„Jézus újraalkotta saját gyökereinket, s ezáltal lehetővé tette, hogy a tanításai mentén haladjun előre, egy olyan doktrína mentén, amelynek az alapja a mások gyógyítása” – fejtette ki.

Ennek a gyógyításnak az első lépése a megtérés. A pápa hasonlattal élve úgy fogalmazott, hogy a megtérés olyan, mintha egy súlyos betegség esetén elmennénk a doktorhoz és megkérnénk őt arra, hogy gyógyítson meg minket.  Aki ezt nem teszi meg, annak nincs esélye a gyógyulásra.

Ennek a gyógyításnak azonban mindenféle ellenszolgáltatás nélkül kell jönnie. Jézus is arra szólította fel tanítványait, hogy szegénységben éljenek és útjuk során csakis azt fogadják el másoktól, amire feltétlenül szükségük van. 

Ferenc pápa úgy fogalmazott, hogy a hívő keresztényeknek olyannak kell lenniük, mint a pásztoroknak, akik nem a tejükért, vagy a gyapjúért tartanak juhokat. 

Ha valaki nem így cselekszik, és gőgösen tekint embertársaira, akkor nem fog eredményt elérni,

„senkit sem fog tudni meggyógyítani, nem fogja tudni megnyitni az emberek szívét, mert a szavának nem lesz hihetősége” – fogalmazott a pápa.

Jézus tanítványainak sikeressége is abban rejlett, hogy nem a „magas lóról” beszéltek az embereknek, hanem úgy, hogy az emberek érezték azt, hogy tényleg érdekli őket az ő sorsuk. 

Ferenc pápa arra hívta fel végezetül a figyelmet, hogy a tanítványokhoz hasonlóan nem csak a papok, hanem a hívek is szerepet játszhatnak Jézus igéjének hirdetésében. Jó szavakkal, türelemmel és megértő pillantásokkal mi is sokat tehetünk másokért:

„Mindannyiunkban megvan az az erő, amivel meg tudjuk gyógyítani egy testvérünket” – fogalmazott.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
#NapiPápa: Főpapi konferencia a zaklatások ellen
#NapiPápa: a rossz időkben is emlékezzünk a jóra!
#NapiPápa: "Gyógymódok" kimerültség ellen