A keresztények legyenek szelídek és békességszerzők!

A szertartást 180 ezer ember követte. A pápa homíliájában a nyolc boldogságról elmélkedett, kiemelve közülük a szelídséget és a békére törekvést. A keresztények boldogok, mert tudják, hogy Isten szeretett fiai, és ez az öröm áthatja életüket a nehéz pillanatokban is.

A 43 ezer férőhelyes Zájed sportcsarnok szűknek bizonyult a hívek sokasága számára, akik több, mint négyszer annyian jöttek el, hogy meghallgassák Péter utódának biztató, erősítő szavait. A helyi hatóságok szerint 180 ezer ember volt jelen a sportcsarnokban és környékén, akiket a Szentatya a pápamobilról köszöntött. A katolikusok a lakosság tíz százalékát alkotják, nagyrészük Ázsiából érkezett (sok az indiai és fülöp-szigeteki) és vendégmunkásként dolgozik az Emírségekben. A szentmisén mintegy száz különböző nemzetiségű és sokféle rítushoz tartozó hívő vett részt. Voltak köztük káldok, koptok, görögkatolikusok, görög-melchiták, maroniták, szír-katolikusok, szír-malabárok és szír-malankárok. Jelen volt továbbá négyezer muzulmán és a tolerancia miniszter is.

A keresztényeket boldoggá teszi a tudat, hogy Isten szereti őket

Ferenc pápa homíliáját a hegyi beszédben szereplő boldogságok elemzésének szentelte Máté evangéliuma alapján. (vö. Mt 5,3-10.) Ennek alapüzenete számunkra az, hogy ha Jézussal vagy és úgy hallgatod szavát, mint annak idején a tanítványok, és megpróbálsz aszerint élni minden nap, akkor boldog vagy. Már most, jelen időben: ez a keresztény élet első valósága. A keresztény élet nem elsősorban előírások gyűjteménye vagy tanok összessége.

Mindenekelőtt annak tudata, hogy Jézusban az Atya szeretett gyermekei vagyunk, aki soha nem hagy magunkra minket.  Ennek a boldogságnak az örömteli megélése jellemzi a keresztényeket, még a próbatételek idején is.

Hiteles tanúságtétel

Ferenc pápa köszönetet mondott az Egyesült Arab Emírségekben élő katolikusoknak, amiért hitelesen tesznek tanúságot az evangéliumról. Megjegyezte, hogy Jézus útjának követése nem jelenti azt, hogy mindig vidámak vagyunk. Aki megtört, akit igaztalanul bántanak, aki a békességre törekszik, tudja mit jelent a szenvedés. Nem könnyű távol élni hazánktól, szeretteinktől, bizonytalan jövővel előttünk. De az Úr hűséges és nem hagyja magára övéit. Remete Szent Antal példájával élve a pápa rámutatott, hogy az Úr mindig kész új dolgokat alkotni, utat nyitni a sivatagban is.

A keresztény fegyvere a hit és a szeretet

A nyolc boldogság közül kettőt külön is kiemelt a pápa: a szelídeket és a békességeseket. „Boldogok a szelídek”– Nem az a boldog, aki megtámadja vagy legyőzi a másikat, hanem aki megtartja Jézus viselkedését: szelíd marad vádlóival szemben is. Szent Ferenc lelkére kötötte a barátoknak, hogyan viselkedjenek a szaracénok és nem keresztények között. Ne veszekedjenek, álljanak minden ember rendelkezésére Isten szeretetéért és vallják meg keresztény hitüket.

Abban az időben, amikor sokan nehéz vértben indultak útnak, Szent Ferenc arra emlékeztetett: a keresztény csak saját alázatos hitével és konkrét szeretetével felfegyverkezve indul útnak. Fontos a szelídség: ha Isten módja szerint élünk a világban, akkor jelenlétének csatornái leszünk. Ha nem, akkor nem termünk gyümölcsöt.

 

Forrás: Vaticannews

Kép: Vatican Media

Iratkozzon fel hírlevelünkre