“Nemzetközi összefogással megmenthetők a keresztények!”

Ki menti meg a keresztényeket? - fogalmazódik meg a kérdés, bár a napokban járta be a világsajtót a hír, miszerint az istenkáromlás vádjával korábban halálraítélt pakisztáni családanya, Asia Bibi felmentést nyert és elhagyhatja az országot. A nő arcot adott sok tíz- és százezer szenvedőnek, akiknek szükségük van a nemzetközi összefogásban rejlő erőre.

Kilenc évig ült a halálsoron, de végre elhagyhatja Pakisztánt Asia Bibi, keresztény családanya, akit munkatársai istenkáromlással vádoltak meg. Az M5 kulturális csatorna Ez itt a kérdés című műsorában Sayfo Omar író, újságíró rámutatott: az eset remekül példázza, hogy a harmadik világ államaiban a kisebbségek, köztük a keresztények miként kerülnek nagyon könnyen “a malomkövek közé” és lesznek áldozatai belső társadalmi feszültségeknek. 

Mindez erőteljesen rámutatott arra, hogy a keresztényüldözés nem egy régmúlt dolog, hanem kortárs probléma – mondta Mércz András kutató. Hozzátette:

Asia Bibi “arcot adott sok tíz- vagy százezer szenvedőnek”.

Vágvölgyi Gergely, az S4C.News főszerkesztője hangsúlyozta: az eset tanulsága, hogy erős nemzetközi összefogással és nyomásgyakorlással igenis meg lehet menteni életveszélyben lévő, ártatlan keresztény embereket. 

Az iszlámnak sok ága van, hiszen úgynevezett törvényvallás – mutatott rá Sayfo Omar. Mint mondta, vannak olyan jogforrások, amelyeket vallástudók magyaráznak és alkalmaznak különböző helyzetekre, de ezeket a helyzeteket az aktuálpolitika, a gazdasági és társadalmi realitások vezérlik. Látnunk kell azt is, hogy a nyugati elit sokszor azért vonakodik felszólalni a vallásszabadság semmibe vétele ellen, mert fél, hogy Pakisztán nyugati orientációját teszi kockára. 

Voltak olyan muszlimok, akik határozottan kiálltak a keresztény nő mellett. A műsorban elhangzott, hogy ügyvédje is muszlim, de Pandzsáb tartomány vezetője is több alkalommal meglátogatta a börtönben. Ugyanakkor a legfelsőbb bíróság felmentő ítélete után hatalmas tüntetések kezdődtek, tömegek követelték az asszony kivégzését, volt olyan imám, aki vérdíjat tűzött ki a felmentett nőre. 

Miként arra Mércz András adatokat bemutatva kitért: egyértelmű, hogy a nem muszlim kisebbséget extrém módon hátrányosan éri a pakisztáni blaszfémia-törvény. 

A keresztények muszlim országokban történő hátrányos megkülönböztetésével kapcsolatban Vágvölgyi Gergely rámutatott: az Open Doors nevű szervezet éves jelentése szerint a Föld országaiból mintegy negyvenben “extrém”, vagy “nagyon erős” a keresztényüldözés mértéke. Ebből a negyvenből harmincegy országban az iszlám szélsőség váltja ki az üldözést. 

A műsor keretében Brüsszelből kapcsolták Hölvényi Györgyöt. Az Európai Parlament néppárti frakciójának képviselője jelezte: Asia Bibi ügyében több, Pakisztánt elítélő parlamenti határozat is született, ennek érdekében azonban 

át kellett törni a közöny falát.

Az Európai Néppárt Vallásközi Munkacsoportjának alelnöke szerint lényeges, hogy a világ végre tudomást szerezzen a helyzetről, a keresztények üldözéséről. Az elmúlt öt év folyamán az Európai Parlament politikusai a keresztényüldözés témáját sem igazán értették, “döbbenetes érzéketlenség” is tapasztalható volt. Mára javult a helyzet, ami kemény munka eredménye. Most arra kell koncentrálni, hogy a nemzetközi diplomáciai agendába megfelelő súllyal kerüljön a probléma. 

A beszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy Európa akkor jár jó úton, ha ujra megerősödik saját keresztény identitásában.

A teljes műsor itt megtekinthető:

Iratkozzon fel hírlevelünkre