Ferenc pápa: Ne mondjunk le identitásunkról

Történelmi vallásközi találkozón, az Egyesült Arab Emírségekben mondott beszédet Ferenc pápa. Az esemény végén szándéknyilatkozatot írt alá Ahmad et-Tajjeb szunnita imámmal, melyben a béke és az együttélés fontosságát fejezték ki.

Az Abu-Dzsabiban tartott beszédében a Szentatya hangsúlyozta, hálás Istennek, amiért eljöhetett az arab országba a béke követeként, éppen nyolcszáz évvel azután, hogy Assisi Szent Ferenc és al-Malik al-Kamil szultán találkozott egymással – számolt be az eseményről a Vatican News.

A pápa kiemelte:

„A Biblia egyik ősi képe az özönvíz jelenete, amely szerint Isten azt kérte Noétól, hogy egy bárkába gyűjtse családját. Ma is arra van szükség, hogy együtt, egyetlen családként fölszálljunk a testvériség bárkájára, amely átszeli a világ viharos tengereit”.

A pápa hangsúlyozta, minden emberi élet szent, így tiszteletben kell tartanunk egymást, és az erőszakot mélyen el kell ítélnünk. Isten nevét meggyalázzuk, ha a gyűlölet és az erőszak eszközeként használjuk föl testvéreink ellen.

Az állampolgári jogok Közel- Keleti helyzetével kapcsolatban kifejtette, fontos lenne, ha mindenhol sikerülne megvalósítani, hogy az Iszlám vallástól eltérő hittel élők is ugyanolyan megbecsült tagjai legyenek ennek a világnak, és eltűnjön velük szemben az erőszak.

A szentatya ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy nem szabad saját identitásunkról lemondani, vállalnunk kell azt, miközben másoknak is biztosítjuk ezt a jogot. Kiemelte az vallásszabadság fontosságát, ami nem merülhet ki abban, hogy teret biztosítunk eltérő hittel élő embertársainknak saját vallásuk megélésben, hanem úgy kell tekintenünk a másokra, mint testvéreinkre.  „Az emberiség nagy családja a maga különbözőségében éljen harmonikusan” – hangsúlyozta Ferenc pápa.

A találkozó végén Ahmad et-Tajjeb szunnita imámmal nyilatkozatot írt alá, melyben a béke és az együttélés szándékát fejezték ki. A nyilatkozat aláírásáról részletesen beszámoló írásunkat itt olvashatja.

Ferenc pápa vasárnap utazott el Abu-Dzabiba, az Egyesült Arab Emírségek 2. legnagyobb városába, így ő az első katolikus egyházfő, aki ellátogatott az Arab-félszigetre. Ferenc pápa rövid útjának két fontos programja volt: a hétfői vallásközi találkozó, majd kedden szentmise a Zayed sportközpontban.

A stadionban tartott szertartásra 100 országból közel 135 ezren voltak kíváncsiak. Az istentiszteleten négyezer muszlim is részt vett, köztük több kormányzati tisztségviselőt is.

Forrás: Vatican News, MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre