Kultúrák összeütközése

Nap mint nap hallunk hírt arról, miként öltek meg Európában keresztény lányokat vagy asszonyokat azok a muzulmán bevándorlók, akiknek a kultúrájában a nők alávetett lényeknek számítanak. Náluk nincs helye az öntudatos, saját munkájából élő, önálló akarattal rendelkező nőnek.

Amikor Bagdadban voltam egyetemista, sokszor hallottam muzulmán szobatársaim szájából, mennyire nincs Európában morál. Mély megvetéssel beszéltek a lenge erkölcsű európai nőkről, akiket megvetettek, de akiknek az erkölcstelenségéből szívesen húztak volna azonnali és kézzelfogható hasznot. Bosszantott ez az európai, következésképp a magyar nőkről is széles körökben elterjedt nézet, amelyet alaptalannak tartottam.

A 2015 óta tömegesen Európába áramló, muzulmán országokból érkező fiatalemberek aztán megtapasztalták, hogy amit otthon hallottak, igaz. Ha ugyanis megvizsgáljuk az említett gyilkossági eseteket, akkor azt tapasztaljuk, hogy mindenütt olyan lányt vagy asszonyt gyilkoltak meg, aki összeállt velük, akár már tizenhat éves iskolás korában, és ettől még erkölcsi megfontolások és szüleik sem tartották vissza őket. Úgy gondolták, ugyanolyan könnyen cserélhetik le muzulmán „barátjukat”, mint ahogyan lecserélhetik a hasonlóan könnyű erkölcsű európai partnerüket. A tanulságok levonására már nem maradt idejük.

Való igaz, a muzulmán kultúra képe a nőkről kritizálható. Kritizálható a muzulmán férfiak ebből fakadó viselkedése is. Az európai nők jelentős része azonban kritikán aluli erkölcsöket mutat.

Miért? Azért, mert a keresztény erkölcsöket hírből sem ismerik. Mert csak névleg keresztények vagy még úgy sem. Mert a keresztény erkölcs legföljebb gúny tárgya lehet az európai társadalmakban. Itt az eredmény.

Maróth Miklós

Iratkozzon fel hírlevelünkre