A jemeniek szenvedéseinek enyhítésére szólított fel a pápa

A jemeni humanitárius válság beszüntetésére szólított fel vasárnap Ferenc pápa egyesült arab emirátusokbeli látogatása előtt.

Ferenc, aki az első pápa, aki valaha az Arab-félszigetre látogat, közép-európai idő szerint este hétkor érkezik Abu-Dzabiba.

 

Humanitárius válság Jemenben

A katolikus egyházfő a decemberben megkötött korlátozott tűszünet sürgős ellenőrzését szorgalmazta, élelmet és gyógyszert kért a világ legsúlyosabb humanitárius válságától szenvedő jemeniek számára. A pápa erről azelőtt beszélt, mielőtt az őt az Egyesült Arab Emirátusokba, a Jemennel háborúban álló Szaúd-Arábiával szövetséges országba szállító repülőgép fedélzetére lépett volna.

„Az embereket kimerítette a hosszú konfliktus, sok gyermek éhezik, de nem lehetséges a humanitárius segély eljuttatása” – mondta a pápa vasárnapi déli áldásában.

„A gyermekek és szüleik kiáltása felhallatszik az égbe”

– tette hozzá.

 

A Tolerancia éve eseménysorozat része e „történelmi” találkozó

Ferenc pápa azért utazik Abu-Dzabiba, hogy részt vegyen az emirátusokbeli Vének Muszlim Tanácsa által támogatott, vallásközi párbeszédről szóló konferencián, amelynek célja a vallási fanatizmus visszaszorítása az iszlám mérsékelt ágának népszerűsítésével. A kezdeményezés Ahmed el-Tajjíbtól, a nagy tiszteletnek örvendő egyiptomi ezeréves szunnita központ, az al-Azhár nagyimámjától ered.

A látogatás előestéjén Ferenc pápa videoüzenetben üdvözölte „barátját és drága fivérét”, Tajjíbot,

a tanácskozás összehívásával kapcsolatban dicsérte a bátorságát, és biztosított arról, hogy „Isten egyesít, nem pedig megoszt”.

Szombati közleményében az al-Azhár „történelminek” nevezte a találkozót, és nagyra értékelte az imám és a pápa közötti „mély testvéri kapcsolatot”.

Ferenc pápa és Tajjíb imám hétfőn szólal fel a tanácskozáson, amelyen nemcsak keresztények és muszlimok, hanem több száz zsidó, hindu, buddhista és más vallási vezető is részt vesz. Az esemény az emirátusokbeli Tolerancia éve eseménysorozatába illeszkedik.

 

Vatikán és e térség diplomáciai kapcsolatai

Ferenc pápának az Egyesült Arab Emírségekben vasárnap kezdődő utazása az első apostoli látogatás a konzervatívnak tekintett Arab-félszigeten, ahol több mint 2,6 millió katolikus él.

Míg az észak- és dél-arábiai apostoli helynökség szerint a katolikusok túlnyomó többsége bevándorló, a pápa látogatása az iszlám bölcsőjében újabb fontos korszak a katolikus egyházfőnek a moszlim vallással való kapcsolatai megerősítésére irányuló erőfeszítéseiben – mutatott rá az AFP francia hírügynökség.

Kuvait volt a térség első állama, amely hivatalossá tette a kapcsolatait a Vatikánnal 1968-ban. Jemen 1998-ban, Bahrein 2000-ben, Katar 2002-ben és az Egyesült Arab Emírségek 2007-ben követte a példáját.

Szaúd-Arábia és Omán mindmáig nem létesített hivatalos diplomáciai kapcsolatot a Vatikánnal.

Tavaly Szaúd-Arábia, ahol Mekka és Medina, az iszlám szent helyei találhatók, különböző keresztény hagyományok képviselőit fogadta, míg Mohammad bin Szalmán trónörökös a nyitás számos jelét mutatta a konzervatív vahhábita királyságban.

2018 áprilisában Szaúd-Arábia fogadta Jean-Louis Tauran francia bíborost, a vatikáni Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának néhai elnökét. A 2018 augusztusában elhunyt főpap a római katolikus egyház és az iszlám közötti párbeszéd lelkes támogatója volt.

2017 novemberében Besara Rai, a libanoni maronita egyház feje tett hivatalos látogatást Szaúd-Arábiában, ahol találkozott Szalmán királlyal és Mohammad trónörökössel.

 

A katolicizmus az Arab-félszigeten 

A Perzsa(Arab)-öböl menti országokban

több mint 3,5 millió keresztény él, mintegy 75 százalékuk katolikus,

többségükben a Fülöp-szigetekről és Indiából bevándorolt dolgozók.

Az apostoli helynökségek szerint egymillió katolikus tartózkodik csak Szaúd-Arábiában, mintegy 350 ezer Kuvaitban, 80 ezer Bahreinben és 200-300 ezer Katarban, bár hivatalos adatok nem léteznek.

Az Egyesült Arab Emírségekben mintegy egymillió katolikus él Paul Hinder, az Egyesült Arab Emírségeket, Ománt és Jement magában foglaló dél-arábiai helynökség püspöke szerint.

A térségben 22 katolikus templom van, amelyeket a hívők látogathatnak, és ahol imádkozhatnak. A legtöbb katolikus templom a térségben – szám szerint nyolc – az Egyesült Arab Emírségekben működik.

Az ománi szultánságban, Kuvaitban és Jemenben négy-négy templom van, Katarban és Bahreinben egy-egy.

A templomokban a pénteki misét látogatják a legtöbben. Az Egyesült Arab Emírségekben a hét különböző napjain tartanak különböző nyelveken misét, így angolul, a Fülöp-szigeteken beszélt tagalog, a dél-indiai Kerala államban beszélt malajálam nyelven és hindiül.

 

A vallásszabadság súlyos problémái az észak-arábiai térségben

Szaúd-Arábiában tilos a muzulmánon kívül minden imahely működtetése.

Az észak-arábiai apostoli helynökség szerint a katolikusok „a parókián belül élvezik a vallásszabadságot”.

A helynökség több problémáról is beszámolt: „korlátozzák a papok számát, túl kevés a templom és kevés hely van bennük”, főként karácsonykor és húsvétkor, amikor a hívők száma a 25 ezret is elérheti.

„(Büntetés terhe mellett) tilos mindenféle nyilvános tevékenység, vagy a vallás mutatása, beleértve a hívek toborzását is”

– tette hozzá az apostoli helynökség.

A térségben a keresztények többsége bevándorló dolgozó, de Kuvaitban, Bahreinben és Jemenben van kisszámú keresztény állampolgár is. Emmanuel Garib, a kuvaiti nemzeti evangélikus egyház feje szerint nyolc nagycsaládnak együtt mintegy 260 katolikus tagja van.

Nem hivatalos becslések szerint mintegy ezer bahreini és több ezer jemeni állampolgár keresztény.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre