A zabhegyező írójának eddig ismeretlen művei jelennek meg

J. D. Salinger, a kultuszregénnyé vált Zabhegyező szerzőjének eddig ismeretlen műveit ki fogják adni – jelentette be a szerző fia New Yorkban. Matt Salinger tájékoztatása szerint miután édesapja egyetlen eddig megjelent regényét 1951-ben kiadták, csak novellái jelentek meg, holott nem hagyta abba az írást.

Az író a Rozsban a fogó, korábban Magyarországon Zabhegyező címen közreadott művével egy csapásra az amerikai irodalomtörténet kultikus figurájává vált. Regénye a mai napig évente 250 000 példányban talál gazdára.

Matt Salinger kérdésre válaszolva elmondta, apja későbbi műveinek megjelenésére mindeddig azért nem kerülhetett sor, mert azok egyelőre nincsenek kiadásra kész állapotban. Mint mondta: a hátramaradt életmű összerendezése számára gigászi feladatot jelentett. „Olyasvalakiről beszélünk, aki 50 éven át írt, anélkül, hogy bármit megjelentetett volna, tehát rengeteg anyagról van szó. ” – fűzte hozzá.

Jerome David Salinger 100 évvel ezelőtt született New Yorkban, és 2010-ben halt meg New Hampshire-ben. Világsikeret arató regénye után néhány novellája és kisregénye jelent meg, 1965-től azonban már semmit sem publikált.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre