Boldogabbak vagyunk, mint nyolc éve

Az ENSZ kezdeményezésére 2011 óta minden évben mérik az országok boldogságindexét. Magyarország a középmezőnybe került és az egyik legnagyobb javulást mutatta az elmúlt nyolc évben.

Az emberek boldogságát felmérő World Happiness Report-ban évről évre figyelembe veszik az index kiszámításánál az anyagi jólétet az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) alapján, az egyének társadalmi támogatásának mértékét, a születéskor várható egészséges élettartam hosszát, valamint hogy az egyének mekkora szabadságot élveznek életük fontos döntéseiben. Sokak szerint hamarosan a GDP helyett a boldogságindex alapján állítják majd sorba az országokat, így rangsorolva azokban a fejlődést és értéknövekményt, mivel ez sokkal összetettebb képet ad egy társadalom gazdasági és szociális állapotáról, mint pusztán az anyagi javak termelésének összessége.

Az ENSZ 2018-as boldogságjelentése szerint a vizsgált 156 ország közül Finnország a világ legboldogabb országa. A rangsor első tíz helyén három skandináv ország is szerepel, így a legboldogabbak közé tartozik Norvégia és Svédország is. Magyarország 69. a sorban a korábbi 110. helyhez képest, ami azt jelenti, hogy a világ boldogabbik feléhez tartozik, habár még mindig nincs az élmezőnyben.

Magyarország viszont ott van azon tíz nemzet között, ahol a legnagyobb mértékű volt a boldogságszint növekedése. A felmérés alapján százalékkal magasabbak az értékeink, mint 2011-ben, azaz ennyivel vagyunk boldogabbak. És ezzel kivívtuk az előkelő ötödik helyet a legnagyobb mértékben javuló boldogságszint értékeket mutató nemzetek ragsorában.

Ezek szerint nemcsak jobban, hanem boldogabban is élünk, mint nyolc éve…

Fűrész Tünde