Apáti Bence: Nincs szükség pánikkeltésre

Apáti Bence, publicista és a Budapesti Operettszínház balettigazgatója a tao-támogatásról beszélt az ECHO TV Jó reggelt című műsorában. Az új elgondolás szerint a főváros osztja szét a jövőben is a budapesti színházaknak nyújtott támogatásokat "három felvonásban" az év végéig.

A kulturális tao szerinte egy nagyon jó rendszer volt, de a rendszer résein könnyen kifolyt a pénz, sok visszaélésre adott lehetőséget. Bár sok liberális újságíró örült volna a kezdeti pánikkeltés után a „forradalmi” hangulatnak, ez a fővárosi színházak vezetőinél mégsem alakult ki, hiszen a tao-támogatás kivezetése elsősorban az általuk vezetett teátrumok érdekeit szolgálja.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Tarlós István főpolgármester és Fekete Péter államtitkár hétfőn jelentette be, hogy megszületett a politikai megállapodás a fővárosi fenntartású színházak támogatásáról. Az eddigi tao-támogatásnál magasabb, fix összegű előadóművészeti támogatást kapnak a jövőben a fővárosi fenntartású színházak, idén ez az összeg 3,5 milliárd forint. Gulyás Gergely elmondta, a tao-rendszert illetően szinte közmegegyezés volt abban, hogy visszaélések vannak a rendszerben, ezért azt meg kell szüntetni.

Nem év végén, hanem sokkal hamarabb rendelkezhetnek majd ezzel a pénzzel, így ez a fajta támogatás egy sokkal biztosabb forrást jelent. Az összeg elosztásáról a főváros szabadon dönt, ami által egy átláthatóbb rendszer alakul majd ki. Apáti Bence kiemelte, eddig is a főváros osztotta ezeket a támogatásokat, ez nem változott. Minden fővárosi színház megkapja majd ezt a támogatást, Tarlós István soha nem engedte, hogy a politika beleszóljon ezekbe a dolgokba, hiába támadták a múltban az Örkényt, a Katonát vagy a Vígszínházat, mindig is engedte ezeket a támogatásokat.

A független színházakkal is folynak az egyeztetések, február végére megszülethetnek a döntések az egyes színházaknak juttatandó támogatásokról, a kiemelt és nemzeti intézmények március végén megkaphatják a számukra megítélt támogatás harmadát. A második egyharmadot a szezon végén, júniusban, az utolsó részt szeptemberben fizethetik majd ki. Apáti Bence elmondta, semmi szükség a pánikkeltésre.

 

Forrás: echotv.hu

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre