Talán a magyarokat rázta meg leginkább Rudolf trónörökös tragikus halála

Százharminc éve találták holtan az ausztriai mayerlingi vadászlakban Rudolf trónörököst és ifjú szeretőjét, Vetsera Máriát. Ma sem tudni, hogy öngyilkosság, baleset, netán merénylet történt-e.

A magyar közbeszédben csak „Rezső királyfiként” emlegetett Rudolf trónörökös, Ferenc József és Erzsébet királynő – a magyarok által bálványozott Sisi – egyetlen fia 1858. augusztus 21-én született. A fiú a katonai nevelés mellett jogot, művészetet, irodalmat tanult, sokat utazott, beszélt angolul, franciául, magyarul, lengyelül és csehül is.

A magyarbarátként számon tartott ifjú tisztán látta a soknemzetiségű Monarchia problémáit, ellenérzéssel viseltetett az orosz imperializmussal szemben. Akkoriban liberálisnak minősülő, antiklerikális nézetei miatt apja nem volt hajlandó bevonni az államügyek intézésébe – Rudolf így jobb híján egy radikális bécsi lapban publikált névtelen cikkeket, s nem is rosszakat.

1881-ben nősült meg. Házassága nem volt szerelmi kapcsolat; nejével, Stefánia belga hercegnővel sosem kerültek közel egymáshoz, ennek ellenére 1883-ban megszületett lányuk.

Rudolf és Stefánia a házasságkötésük után

A herceg boldogtalan házassága idején beleszeretett az alig 17 esztendős Vetsera Mária bárónőbe. A viszonynak Ferenc József határozott parancsa ellenére sem vetettek véget, sőt: Rudolf azt fontolgatta, hogy a pápához fordul házassága felbontása érdekében, és szeretőjét veszi el.

Az akkorra depressziós, kétségbeesett trónörököst – néhány hónapos ismeretségük után – 1889. január 30-án holtan találták Vetsera Máriával együtt a Bécshez közeli mayerlingi vadászkastélyban. A történtek hivatalos verziója szerint a halálra már régóta készülő Rudolf rábeszélte a nőt, hogy együtt legyenek öngyilkosok, s előbb őt, majd saját magát lőtte le; vagy egymást lőtték le; vagy mindketten egyszerre húzták meg a ravaszt.

Vetsera Máriát másnap titokban eltemették, a Habsburgok kriptájában, a kapucinusok templomában helyezték örök nyugalomra. 

Az udvar mindent eltussolt a botrány kisebbítése érdekében: hivatalos vizsgálat nem volt, a tanúk hallgatását megvásárolták vagy kikényszerítették, a bizonyítékokat elzárták vagy megsemmisítették.

A hír nem meglepő módon hisztériát robbantott ki az Osztrák-Magyar Monarchiában, annak is inkább magyar felében, mert a művelt és tehetséges, felvilágosult szellemű fiatalemberhez igen nagy reményeket fűztek Magyarországon. A trónörökös öngyilkossága teljesen lesújtotta anyját, aki ezután mindig feketében járt. Korfu szigetén később kastélyt építtetett Achileion néven, életének hátralévő éveit egyre magányosabban, depressziótól űzve, inkognitóban utazgatva töltötte.

Rudolf katonai egyenruhában 1879-ben

A haláleset kapcsán a legvérfagyasztóbb híresztelések kaptak szárnyra, több tucatnyi elmélet született. Akadt, aki úgy vélte, hogy a terhes Vetsera Mária a magzatelhajtásba halt bele, ezután választotta Rudolf is a halált. Élénkebb fantáziájúak szerint egy féltékeny erdész kényszerítette volna öngyilkosságra Rudolfot, avagy egy teherbe ejtett hercegnő fivérével vívott amerikai párbajt elvesztve kellett megölnie magát, netalán veszekedés közben vesztette életét, és a reménytelenül szerelmes Vetsera Mária önként követte a halálba…

A hivatalos változatban lövés szerepel a halál okaként, de vannak, akik méregre, megint mások ásóra gyanakodnak. A bárónő maradványain 1992-ben elvégzett vizsgálat mindenesetre a koponyán nem golyó, hanem ütés nyomait azonosította.

Akadnak, akik politikai okot sejtenek a háttérben, szerintük Rudolfot apja parancsára, öngyilkosságnak álcázva kivégezték. Egy másik teória hívei szerint Rudolf egy franciák által előkészített puccs élére állt, de az utolsó pillanatban visszarettent, ezért Párizsban halálos ítéletet mondtak ki rá… Megint mások szerint a trónörökös ittas vadásztársai véletlenül lőtték le Vetsera Máriát, majd verekedés közben Rudolfot is agyonverték, de az ügybe olyan magas rangú személyek keveredtek bele, hogy a valódi eseményeket el kellett titkolni. Azt is rebesgették, hogy az intrikákba belefáradt Rudolf megrendezte saját halálát, szeretőjével elmenekült, és messze-messze boldogan éltek.

Rudolf trónörökös 1886-ban

Kisebb szenzáció volt 2015-ben, amikor a bécsi Schoellerbankban egy leltár során bukkantak a Vetsera-család 1926-ban letétbe helyezett bőrkötésű barna mappájára, benne fényképekkel és Vetsera Mária három kézzel írt búcsúlevelével, amelyekből kiderült: a pár valóban öngyilkosságra készült.

A fiatal nő ezt írta: „Kedves Anyám! Bocsásd meg nekem, amit teszek! Nem tudtam ellenállni a szerelemnek. Vele egyetértésben azt szeretném, ha mellette temetnének el az allandi temetőben. A halálban boldogabb leszek, mint az életben”. Mária édesanyján kívül Johanna nővérétől és Franz öccsétől is elbúcsúzott. A búcsúleveleket Rudolf trónörökös pecsétjével lezárt borítékokban helyezték el. 

A vadászkastély helyére Ferenc József parancsára kolostort építettek, ahol a karmelita apácák minden nap miséznek Rudolf lelki üdvéért, az oltár ott áll, ahol a halálesetek történtek. A kolostor ma is látogatható. 

A tragédiáról számos könyv született, több alkalommal vitték filmre, született belőle balett, Kálmán Imre-operett is – boldog befejezéssel.

(Forrás: Osztrák Nemzeti Könyvtár, MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre