Rétvári Bence: Több forrás jut az alapellátásra

Az elmúlt időszakban az alapellátásra, így a háziorvosokra, a fogorvosokra, védőnőkre fordított kormányzati támogatások a 2010-es 119 milliárd forintról 199 milliárd forintra emelkedtek 2018-ban – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese Szobon, a felújított orvosi rendelő átadó ünnepségén.

Rétvári Bence hangsúlyozta, a kormány számára kiemelten fontos, hogy országszerte a kis településeken is minél korszerűbbek, modernebbek legyenek a rendelők, orvosi eszközökkel jól felszereltek, és minél több településen legyen olyan házorvos, aki nem helyettesít, hanem az adott épületben azt a körzetet látja el. Éppen ezért indított el a kormány több programot is, amelyeknek célja, hogy a kis településeken is minél jobb körülmények között tudjanak gyógyítani a háziorvosok.

A miniszterhelyettes ismertette, hogy Magyarországon egy átlagos háziorvosi praxis bevétele 2010-ben 867 ezer forint volt, ez ma 1 millió 596 ezer forint, mert a kormány évről évre 130 ezer forintos összeggel emelte a bevételeket.

Emellett országszerte 44 milliárd forintot fordít arra az állam, hogy korszerűbb, modernebb körülmények között tudják a háziorvosok a betegeket fogadni.

Rétvári Bence emlékeztetett, hogy az elmúlt időszakban 262 letelepedési és 230 praxis vásárlási pályázatban tudnak nyertest hirdetni.

Ez azt jelenti, hogy az elmúlt években összesen 637 ezer embernek a háziorvosi és 250 ezer ember fogorvosi ellátását támogatták eredményesen ebből a programból. Ez az összeg egyébként idén is rendelkezésre áll, így 2019-ben 1,25 milliárd forinttal támogatják majd a háziorvosokat.

A politikus kiemelte, hogy ilyen mértékű fejlesztés az alapellátásban Pest megye északi részén generációk óta nem volt.

A szobi orvosi rendelő teljes körű felújítására mintegy hatvan millió forint támogatást kapott a település a kormánytól. A fejlesztésnek köszönhetően könnyebbé válik az ellátás és korszerűbb körülmények között várakozhatnak a betegek.

A beruházás során nem csak az épület újult meg, a szobi háziorvosi rendelőben új eszközöket is használhatnak ezentúl az orvosok, többek között egész napos EKG és vérnyomásmérő áll rendelkezésükre. Az udvaron mentőbeállót alakítottak ki és parkolni is könnyebben lehet az autóval érkezőknek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre