Jön a gendercsillag Hannoverben

Hannover városa a férfiak és nők mellett a magukat se férfinak, se nőnek nem érző ügyfeleket is meg akarja szólítani. Bevezetik a gendercsillagot (*) is a városi bürokratikus nyelvhasználatba – írta a mandiner.hu.

 

Útmutatót adott ki az észak-németországi Hannover városa arról, hogyan kellene ezentúl megszólítani, illetve megnevezni az embereket – férfiakat, nőket és azokat, aki se férfinak, se nőnek nem tartják magukat – írta a hét folyamán az ndr.de alapján a mandiner.hu hírportál.

Kivezetnék a „Herr” és „Frau” megszólításokat a közvetlen kommunikációból, ahogy a német nyelvben nagyon bevett „Sehr geehrte Damen und Herren” megszólítás sem kívánatos már a városban. 

Ha lehet, ezentúl minden esetben a semleges nemű meghatározásokat kellene használni; ha pedig ilyen nem áll rendelkezésre, azokra az esetekre bevezetik a gendercsillagot (*), amit beszúrnak a férfi és női megnevezési formák közé (például: „Antragsteller*innen” – beadványozók).

Ez a gendercsillag egyébként nem létezik a hivatalos német nyelvtanban, de Hannover városát ez nem akadályozza meg a bevezetésben – jegyezte meg a Mandiner. 

A genderérzékenyebb nyelvtani formulákat Hannover városa ezentúl minden közigazgatási eljárásban és kapcsolattartásban alkalmazni akarja – a levelektől a prezentációkon, brosúrákon, közleményeken át a nyomtatványokig. 

Idézték Stefan Schostok szociáldemokrata főpolgármestert, aki úgy fogalmazott; „a sokszínűség az erősségünk – a város önképének ezen alapgondolatát a közigazgatási nyelvezetünkbe is be kell vezetni, ez egy fontos jelzés és további lépés afelé, hogy minden embert a nemétől függetlenül megszólítsunk”.

Forrás: mandiner.hu.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre