Kínai keresztények védelmére kéri az államtitkárságot az Amnesty International

Levelet intézett az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkárságnak az Amnesty International. A jogvédők azt kérik, a magyar kormány tegyen diplomáciai lépéseket az üldözött kínai keresztény közösségért.

 

Levélben fordult az Amnesty International az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkárhoz, azt kérve a magyar kormánytól, hogy segítsen egy kínai keresztény közösségnek, amelynek tagjait a vallásuk gyakorlása miatt zaklatják és bebörtönzik – közölte a jogvédő szervezet. 

Emlékeztettek: decemberben a rendőrség Csengtu városában, az Early Rain Covenant egyházhoz tartozó ingatlanokban tartott razziát, melynek során az egyház mintegy száz tagját vitték el és kérdezték ki. Többségüket ugyan elengedték, de máig szigorú megfigyelés alatt tartják őket, néhány hívő pedig azt mondta: azt kérték tőlük, hogy írjanak alá egy dokumentumot, amiben vállalják, hogy nem vesznek részt többé az egyházi összejöveteleken. Három hívő holléte máig ismeretlen.

Egy nappal később letartóztatták az egyház egyik ismert tagját, aki azóta sem a családjával, sem ügyvédjével nem léphetett kapcsolatba – félő, hogy kínzásnak és bántalmazásnak van kitéve a börtönben. 

Az egyház egyik vezetőjét és feleségét szintén fogva tartják „államrend megdöntésére irányuló felbujtás” vádjával.

Az Amnesty szerint az Early Rain Covenant Egyház tagjait azért üldözik és tartják fogva jogellenesen a kínai hatóságok, mert kiállnak a vallásszabadság mellett, és nem hajlandók alávetni magukat a keresztény egyházakat sújtó állami kényszerintézkedéseknek. Azbej Tristan államtitkárt és a magyar kormányt arra kérik, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a bebörtönzött keresztény hívek mielőbbi szabadon engedése érdekében, és azért, hogy a kínai hatóságok a továbbiakban ne korlátozzák őket lelkiismereti és vallásszabadságuk gyakorlásában.

Forrás: amnesty.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre