Keresni és szolgálni az igazságot – megkezdődött az ökumenikus imahét

A 2019. évi ökumenikus imahét ünnepélyes nyitó istentiszteletén megtelt a budapesti Deák téri evangélikus templom. Az imahét első napja egyben az üldözött keresztényekért való imádság napja is. Az istentiszteleten részt vett Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának tárcavezetője, Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár és Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes is. Tudósításunk.

 

Az istentisztelet kezdetén a házigazda evangélikus egyház nevében Kondor Péter püspök köszöntötte a híveket, az egyházi és állami vezetőket. Kiemelte: a keresztény embernek küldetése van, felelősséggel tartozik ugyanis népéért, hazájáért és az egész teremtett világért.

Dr. Fischl Vilmos evangélikus lelkész, az Ökumenikus Tanács főtitkára bevezetőjében arra hívott, hogy gondolkodjunk el azon, egyénenként hogyan köteleződhetünk el az igazságosság, az irgalom és az egység egy konkrét cselekedete mellett.

Erdő Péter bíboros szentbeszédében arra hívta fel a figyelmet: Jézus megtanít minket arra, hogy milyen a hiteles vallásosság. Ne feledkezzünk meg a földi dolgok igazi rendeltetéséről – kérte a katolikus főpásztor, majd ő is emlékeztetett; felelősségünk van, gondoznunk kell a ránk bízott világot. Ennek keretében feladatunk, hogy elfogadjuk és tiszteljük az igazságot és szeretettel viszonozzuk Isten szeretetét. Az esztergom-budapesti érsek Isten szeretete mellett az embertársak szeretetére is buzdított. Mint mondta, Jézus ma is szól hozzánk.

Dolgozni kell a társadalmi igazság előmozdításáért és a szegények segítéséért. Keresnünk és szolgálnunk kell az igazságosságot – figyelmeztetett Erdő Péter.

Hol kezdődik az igazság és az igazmondás? – tette fel a kérdést igehirdetésében Dr. Szabó István, dunamelléki református püspök. A zsinat lelkészi elnöke szerint a Lélek siet a keresztény ember segítségére, aki az igazmondás Lelke. Figyelmeztetett: nem szabad megengednünk, hogy mindent áthasson a nyerészkedés lelkülete. “Ne plántáljunk bálványokat!” – hangzott felszólítása. Az istenellenességben, a hamis istenek keresésében, az önimádatban gyökerezik a jogtalanság – mondta a püspök, hozzátéve: ezeknek nincs gyümölcse. 

Szent Pál apostol tanítása nyomán kifejtette; nem elég az igazságot követni, azt Isten szeretetében szükséges követni. “Avagy kövessétek a szeretetet!” – biztatott a református püspök. 

A szertartás keretében a résztvevők Dr. Fischl Vilmos lelkész vezetésével imádkoztak az üldözött keresztényekért. Az imádságban megfogalmazták azt a kérést, hogy szűnjön meg az öldöklés és a kizsákmányolás, hogy az emberek biztonságban élhessenek. Hogy megnyílhassanak az iskolák és a gyerekek biztonságban tanulhassanak. Hogy újra megnyithassák ajtajaikat  a templomok, az emberek pedig visszatérhessenek otthonaikba. 

Hogy ne az erőszak és a gyűlölet, hanem a szeretet vezesse az emberiséget.

Elismeréssel és köszönettel adózok a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának, amiért ezt a napot az üldözött keresztényekért való imádság napjának nyilvánították. Azért nagyon fontos ez,  mert ezeket  az embereket a nagy világ szinte teljesen magára hagyta  – nyilatkozta az S4C.news-nak az istentiszteletet követően Azbej Tristan. Az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár szerint ki kell mondani, hogy a kereszténység a legüldözöttebb vallás, mi pedig felelősséggel tartozunk értük. A magyarok átérzik ezt a felelősséget, amit szimbolizál az is, hogy a keresztény egyházak vezetői ma együtt imádkoztak üldözött testvéreikért.

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre