#NapiPápa: Imádkozni okostelefonnal? Mostmár lehetséges!

Szenzációs újdonsággal rukkolt elő a Vatikán a világhálón a hívők számára: Ferenc pápa avatta fel a "Click to Pray" nevű okostelefonos alkalmazást. A Szentatya néhány klikkeléssel meg is nyitotta saját profilját az új alkalmazáson.

Ferenc pápa szokásos vasárnap déli beszédét mondta, amikor egy pap táblagépet nyújtott felé. Az egyházfő néhány klikkeléssel megnyitotta a saját felhasználóját a programban és ismertette annak funkcióit a közönség számára:

Az alkalmazás sajnos egyelőre magyarul még nem érhető el, egyelőre csupán hat nyelven van hozzá fordítás: angolul, németül, olaszul, franciául, spanyolul és portugál nyelven. 

A programnak jelenleg négy funkciója van: az “imádkozz a pápával” (Pray with the Pope) funkció révén a Szentatya hónapról hónapra megjelöli a hívek számára, hogy milyen imákra kéri őket. Az “ima a mindennapokra” (pray every day) funkció naponta megújuló oldala reggelre, délre és estére is egy-egy rövid imával várja a híveket.

Az Imádkozz a Hálózattal (Pray with the Network) funkció révén pedig a hívek egymással oszthatják meg saját imáikat – sőt, akár a pápa számára is javasolhatnak egy imát a következő hónapra! Az utolsó funkció, az “imasorozatok” (Prayer campaigns) valamilyen tematika mentén ajánl a hét napjaira imákat, jelenleg a Rózsafüzér titkainak témájában. 

Az egyes funkcióknál egy gomb megnyomásával a felhasználók szimbolikusan jelezhetik, hogy elmondták az imát, amit a program meg is köszön nekik. 

Ferenc pápa elsősorban a fiatalokat buzdította csatlakozásra, emlékeztetve, hogy a Vatikán a héten közli a tömegtájékoztatás világnapjára szánt pápai üzenetet, amelynek idén a közösségi kommunikáció és az emberi közösség kapcsolata lesz a központi témája.

„Az internet és a közösségi média korunk erőforrásai, amelyek lehetőséget adnak a többiekkel való együttlétre, értékek és tervek megosztására, közösséghez való tartozásra”

– fogalmazott a Szentatya beszéde során, mielőtt megnyitotta a saját profilját.

A pápa azt is hangsúlyozta, hogy ez a célja a Panamában január 22 és 27. között esedékes Ifjúsági Világtalálkozónak, amelyre ő maga is elutazik.  

Az internet világához a pápák között elsőként II. János Pál csatlakozott: a Vatikán hivatalos honlapját 1995 karácsonyán nyitották meg, akkor 300 ezren léptek be rá az egész világból. II. János Pál először 2001 novemberében nyilatkozott meg a világhálón, amikor interneten küldte el üzenetét az ausztráliai püspöki szinódusra. Ferenc pápa hivatalos kilenc nyelvű Twitter-fiókját ma több mint 47 millióan követik.

A Click to Pray-t a Google Play adatai szerint már több mint százezren letöltötték és a pápa által kijelölt havi imát – amely a panamai világtalálkozó sikerességét kéri – mintegy 18000 fő mondta el a fohászt, a felhasználói szimbolikus visszajelzések alapján. 

Forrás: MTI, VaticanNews

Iratkozzon fel hírlevelünkre