A németeknek már csak 18 százaléka bízik a Katolikus Egyházban

Jelentősen csökkent a katolikus egyház népszerűsége és bizalmi indexe Németországban, amely jelenleg a bankokkal és biztosítókkal van egy szinten – jelentette a Forsa eredményei alapján a kath.net. Jelentősen csökkent a katolikus egyházfő, Ferenc pápa népszerűsége is.

 

 

A Forsa közvélemény-kutató társaság felmérése szerint Németországban a lakosságnak már csupán 18 százaléka bízik a Katolikus Egyházban, amely 9 százalékos visszaesést jelent az előző évhez képest. Ferenc pápa népszerűsége még ennél is nagyobbat zuhant; egy év alatt összesen 20 százalékkal romlott a katolikus egyházfő tetszési indexe a német lakosság körében. A Szentatya (34 százalék) előtt végeztek a listán a szakszervezetek (46 százalék), a sajtó (41 százalék) és az Evangélikus Egyház (38 százalék) is – jelentette a kath.net.

A Katolikus Egyház bizalmi indexe a német társadalomban jelenleg a bankokéval és a biztosítókéval egyenlő, míg az iszlám 7 százalékponton áll. Ferenc pápa mellett ugyanakkor jelentős csökkenést könyvelhettek el az evangélikusok, az iskolák (mínusz 10 százalék) és a hadsereg (mínusz 13 százalék) is. 

A jelenség hátterében minden bizonnyal ott áll az a tény, hogy 2018 őszén a német katolikus egyházat súlyos pedofilbotrány rázta meg, egy jelentés az elmúlt hetven év visszaéléseit tárta fel. És bár nyilvánvalóan a papság marginális része volt érintett az ügyekben, ez nem akadályozta meg a (liberális) sajtót a teljes klérusra és egyházra vonatkoztatott általánosításban és lejáratásban. 

Forrás: kath.net

Nyitóképünkön a bajorországi Ramsau temploma. Forrás: Wikipedia.

Iratkozzon fel hírlevelünkre