A tordai országgyűlés vallási türelme ma is példaértékű lehet

Egy Dallasban szolgálatot teljesítő baptista lelkipásztor, Mark Wingfield úgy véli, hogy a beismerés szavával másképp lehetne írni a történelem következő lapjait. Rámutat, hogy ez a lépés nem könnyű, mert az apák és nagyapák hitét kellene újraértelmezni. A vallási gyökerek megtisztítása az egyik legnehezebb feladat, de nem lehetetlen.

A “tévedtem” szó kimondása nem könnyű – véli a lelkipásztor, akinek forradalmi írása egy pillanat alatt felrobbantotta a nyugati keresztény sajtó világát. Mark Wingfield rámutat, hogy

a beismerés, főképpen, ha az kölcsönös, elősegíti a társadalmi párbeszédet, valamint az egyházzal kapcsolatban szkeptikus állásponton lévők előtt képes lenne megnyitni az egyház kapuját.

Véleménye szerint az első lépést ezen az úton elsősorban az gátolja, hogy a kereszténységben talán túl sok minden épül az abszolút bizonyosságra, és kevés az isteni misztériumra. “Arra tanítottak minket, hogy a Szentírás egy fajta, elődeinktől megörökölt értelmezését tiszteljük a Szentíráson átívelő, Jézus Krisztus evangéliumában megtestesülő narratíva helyett” – magyarázza Wingfield, aki szerint az egyedüli mércének

a Biblia szava helyett, sokkal hangsúlyosabban Jézus Krisztusnak kellene lennie.

A baptista lelkész hisz abban, hogy az ember hite erősebb annál, mintsem hogy egy efféle beismerés porba döntse azt. A kinyilatkoztatás bibliai teljessége nem jelenti azt, hogy Isten üzenetét ne kellene a mai viszonyokra is elevennek tartanunk. A lelkész szerint

baj lenne, ha azt gondolnánk Istenről, hogy ő már mindent elmondott: ez azt jelentené, hogy egy halott vallás részesei vagyunk.

Wingfield egy listát közöl arról, hogy mely kérdésekben tévedett az egyház. A felsorolásban a következő, bűnbánatra és beismerésre okot adó témákat találjuk: abortusz, homoszexualitás egyházi megítélése, a szexuális bűnök, a faji előítélet, a nők egyházi szerepe és feladatvállalása, a lelkek egyháza helyetti számok egyháza, az Isten helyett a politikába vetett hit.

Reménnyel tekinthetünk az Eucharisztikus Kongresszus előkészületi szakaszára, ahol ennek a wingfieldi retorikának nyomait fedezhetjük fel. Lehet, hogy egy újabb, a tordai országgyűléshez hasonló vallási hungarikum bontakozik ki a szemünk előtt? Bárcsak.

A szemlézett cikk teljes terjedelmében itt olvasható.

(Forrás: Kötőszó – evangélikus közéleti blog)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre