CitizenGO: itt az idő, hogy az EU lépéseket tegyen az üldözöttekért

Itt az ideje, hogy az üldözött keresztények szenvedését látva az EU lépéseket tegyen a vallásszabadságért – fogalmaz új petíciója kapcsán az aktív polgárok közösségét építő CitizenGO. A szervezet szerint a vallás és meggyőződés szabadságának előmozdítása érdekében az unió csak részben teljesítette vállalásait, az elmúlt években pedig egyértelműen növekedett a világban a keresztény közösségek hátrányos megkülönböztetése, ezért Európának lépnie kell. 

 

Petíciót indított a CitizenGO a vallásszabadság Európai Unión kívüli előmozdításáért. A szervezet értékelése szerint ugyanis “itt az ideje, hogy az üldözött keresztények szenvedését látva az EU lépéseket tegyen a vallásszabadságért”. Mint közleményükben emlékeztetnek; amikor az Európai Parlament 2016 februárjában elismerte, hogy az ISIS népirtást követett el a keresztények, jazidik és más vallási és etnikai kisebbségek ellen, felhívta az Uniót, hogy hozza létre a vallás és meggyőződés szabadságával foglalkozó, állandó különleges képviselő tisztségét.

Úgy látják, az Európai Unió csak részben teljesítette vállalását. Kineveztek ugyan egy a vallás vagy meggyőződés szabadságának az Európai Unión kívüli előmozdításáért felelős uniós különmegbízottat (a nemzetközi együttműködésért és fejlesztésért felelős biztos különleges tanácsadójaként), a posztot betöltő Ján Figel megbízatása viszont csak átmeneti jellegű, ráadásul nem rendelkezik elegendő pénzügyi és személyi erőforrással és nem integrálódik teljes mértékben az EU szélesebb körű külpolitikájába sem. 

A szervezet szerint

közel három évvel később azt látjuk, hogy a vallási kisebbségek üldözése világszerte növekedett.

Mint jelzik, az Open Doors kimutatása szerint 2017-ben 215 millió keresztényt üldöztek a világon. Még a legjelentősebb esetekben, például Asia Bibi ügyében sem hajlandó az EU védelmezni a legsebezhetőbb embereket, és kiállni az emberi jogaikért – írja a CitizenGO. 

Mindennek tükrében a szervezet az üldözött keresztények millióinak biztonsága érdekében azt kéri, csatlakozzunk az európai parlamenti képviselőket felhívó petícióhoz, arra kérve őket, hogy január 15-én az uniós iránymutatásokról, valamint a vallás vagy meggyőződés szabadságának az Európai Unión kívüli előmozdításáért felelős uniós különmegbízott megbízatásáról szóló EU 2018/2155 (INI) számú jelentésről való döntés során

támogassák a különleges képviselő tisztségének létrehozását és az uniós különmegbízott tisztségének megerősítését.

A petícióban felhívják az Európai Parlament képviselőit, hogy szavazzák meg a jelentést, amely említi a vallás- és meggyőződés szabadságával foglalkozó EU különleges képviselő tisztségének létrehozását, többéves megbízatás lehetőségével. A dokumentum kimondja, hogy a tisztséget teljes mértékben be kell építeni az EU külpolitikájába, és megfelelő személyi és pénzügyi alappal kell ellátni annak érdekében, hogy a vallás- és a meggyőződés szabadságának hatékony előremozdítását és védelmét támogatni tudják az egész világon. 

A vallásszabadság és a meggyőződés szabadsága az Európai Unió egyik alapértéke, a nemzetközi színtéren végzett tevékenységek egyik fő elve és célja. Itt az ideje, hogy az uniós intézmények fokozzák elkötelezettségüket ezen alapvető emberi jogok előmozdítása és védelme érdekében világszerte

– tette hozzá a CitizenGO.

S4C.News

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre