Orbán Viktor: „Politikai kötelezettség a kereszténység védelme”

Rendhagyó módon Orbán Viktor miniszterelnök tartotta ma az év első Kormányinfóját a szerdai első kormányülés után. „Ma velem kell beérniük Gulyás Gergely helyett" – kezdte szellemesen Orbán.

Orbán Viktor miniszterelnök először az ország 2018-as költségvetésének éves teljesüléséről számolt be: Magyarország gazdasági növekedése 4,6%, az államadósság 71%-ra csökkent, a hiány a reményeket meghaladva 2%-nál megáll, a háztartások fogyasztása 6%-kal nőtt, a bruttó bér növekedése meghaladta a 11%-ot, tehát a magyar gazdaság stabil és erőteljesen növekszik.

„Magyarország jobban teljesít, ahogy mi szoktuk mondani a Fideszben” – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, hogy pénzügyeink jó kezekben vannak, ami leginkább a pénzügyminisztert, és a Jegybank elnökét dicséri.

Orbán Viktor a családok védelméről szóló nemzeti konzultációs kérdőívről is beszámolt. Egymillió háromszázezren küldték vissza a kérdőívet. „Szeretnék ezért köszönetet mondani mindenkinek!” – mondta. Mivel további lépésekre van szükség, amit a választópolgárok is várnak, a kormányzati intézkedések kidolgozása megkezdődött, a miniszterelnök ezt február eleji évértékelőjében ismertetni is fogja.

A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy emlékbizottságot állítanak fel, 30 éve szabadon címmel. Az antikommunista alkotmányos forradalmak 30 éve vezettek eredményre.

Természetesen a májusi EP választás is terítékre került. A szerdai kormányülésen egy technikai tájékoztatót is meghallgatott erről a miniszterelnök, aki azt mondta, egy decemberben készült közvéleménykutatás szerint

a magyar választópolgárok 52%-a a bevándorlást jelölte meg a választások legfőbb kérdéseként,

amely megegyezik a kormány álláspontjával is. „Sorsdöntő választás előtt állunk! Eddig Magyarország volt az egyetlen hely, ahol az emberek elmondhatták a véleményüket a migrációról, más európai országokban eddig erre nem volt mód. Fontos, hogy mi, és csak mi dönthetjük el, kikkel élünk együtt!” – tette hozzá. Kifejtette, először az Európai Parlamentben, néhány hónappal később az Európai Bizottságban, majd az Európai Tanácsban is a bevándorlásellenes erőknek kell többségbe kerülnie, de az is cél, ahogy korábban is, most is a Fidesz legyen a legsikeresebb párt.

„Az európai választásnak a fő témája a migráció és a bevándorlás lesz.

Nyomatékosította, hogy a migráció nem egyszerűen a fő téma, hanem olyan téma, amely mélységében alakítja át Európa politikáját. Ebben élünk, most is ez történik. A pártok hagyományos jobb és bal oldali felosztása helyett a vízválasztó mostanra a bevándorlásellenes és a  bevándorlást támogató erők között van. A migrációs vita újraértelmezi viszonyunkat a kereszténységhez, megerősíti a keresztény kultúrához való kötődésünket. Mára szinte politikai kötelezettséggé vált a kereszténység védelme. Újraértelmeződnek a szuveneritás viták is: rá lehet-e erőltetni egy nemzetre a tőle idegen népcsoportokat.

Azok, akik bevándorláspártiak, nem tartják tiszteletben azoknak a döntését, akik nem akarnak migránsokat befogadni.

Pedig mi is tiszteletben tartjuk, hogy ők befogadnak. A migráció olyan erejű kérdés, amely megbonthatja az Európai Uniót. Megváltoztatja az európai társadalmak fejlődési irányát. Eddig egységes európai civilizáció volt, most ehelyett

két különböző civilizáció lesz: egy vegyes, amely az iszlám és keresztény keveredése, illetve vagyunk mi, akik továbbra is keresztény civilizációként képzeljük el Európát”.

Orbán Viktor újságírói kérdésre azt is elmondta, szerinte odajutott a liberális gondolkodás, hogy ma a szabadság legfőbb ellensége. „Erre jó példa, hogy nem csak azt akarják megmondani, hogy ők kik, hanem azt is, hogy ki a kereszténydemokrata és ki nem. A kölcsönös tisztelettel messzebbre jutnánk”.

Arról, hogy Judith Sargentini együtt tüntetett az ellenzéki magyarokkal, az az élet természetes rendjéhez tartozik, hiszen Sargentini bevándorlásellenes – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint a Munka törvénykönyvének módosítására azért volt szükség, mert rengeteg kis- és középvállalkozás szenved attól, hogy kiskapukat alkalmazzon, a módosítás viszont az intézkedés a szabadságát adja meg. „A munka törvénykönyve a legérzékenyebb politikai kérdés, itthon is, 2012 között is tiltakozások közepette módosítottuk, ma 800 ezerrel többen dolgoznak és többet keresnek. A módosítás eddig jól szolgálta a magyarokat”.

(Fotó: MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre