Német politológus: Az egyházaknak nincs többé szerepük

A hívek számának folyamatos és vitathatatlan csökkenése Németországban oda vezet, hogy mostanra kívülről érkező támadásoknak is ki van téve a kereszténység. Legutóbb Carsten Frerk politológus kérdőjelezte meg az egyházak jelentőségét, illetve azt, van-e “értelmes funkciójuk”. Egyelőre a német társadalom többsége keresztény felekezethez tartozik, ám ez néhány éven belül megváltozhat.

 

A hívek számának folyamatos csökkenése miatt az egyházak jelentőségüket vesztik a társadalomban – vélekedett a napokban Carsten Frerk német politológus a kath.net beszámolója szerint.

A 82,8 millió német állampolgár közül mintegy 23,3 millióan vallják magukat katolikusnak, míg 21,5 millióan az evangélikus egyházhoz tartoznak. Az egyházak ugyanakkor évente tagjaiknak kb. 0,6%-át veszítik el, ezért 4-5 éven belül megszűnhet a keresztények társadalmi többsége Németországban. Az adatokból kiindulva Carsten Frerk hevesen kritizálta az állami törvénykezést, amely szerinte előjogokat biztosít az egyházaknak. A politológus botrányosnak és antidemokratikusnak nevezte, hogy a katolikusokat és evangélikusokat, bármiféle jogalap nélkül kezdettől fogva bevonják a törvényhozásba. “Többszörösen privilegizált helyzetben vannak, mint más vallási vagy világnézeti közösségek” – tette hozzá Frerk, aki teológusok helyett inkább a humanizmus professzorait látná szívesebben az állami egyetemeken. A templomba járók csekély száma miatt pedig az egyházaknak nincs többé “értelmes funkciójuk” – fejtette ki álláspontját. 

Forrás: kath.net (2019.01.02.)

Iratkozzon fel hírlevelünkre