Pietro Parolin: Az egész egyház hálás az iraki keresztények hősies tanúságáért

December 29-én szombaton érkezett vissza Irakból Pietro Parolin bíboros államtitkár, aki közel egyhetes karácsonyi látogatása után azonnal nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak. Nagy örömet jelentett számára az iraki keresztények életerejének a megtapasztalása, ugyanakkor mélyen megdöbbentette az a szenvedés, amit az iraki népnek, főként a keresztényeknek az iszlám szélsőségesektől el kellett szenvednie. 
 

 
“Nagy meghatottsággal találkoztam Irak keresztény közösségeivel, ugyanakkor nagy örömet jelentett nekem, de ugyanezt éreztem az ő részükről is. Nagy elégedettségemre szolgál, hogy elvihettem hozzájuk Ferenc pápa közelségét, szeretetét, áldását és a figyelmét, amivel kezdettől fogva követte az eseményeket. Úgy hiszem, hogy a látogatás jól sikerült ebben a különleges karácsonyi időszakban, mely az ünneplés és az öröm pillanata” – mondta el az interjúban Parolin bíboros.
 
Arra a kérdésre, hogy milyen tanúságot tesz az iraki egyház a többi egyház számára, a bíboros kiemelte, hogy “az egyetemes egyháznak példát kell vennie róluk, merítenie kell abból a képességükből, ahogy a szenvedést és a csapásokat elviselik Jézus nevében”. Hozzátette, hogy ez példaértékű az egész egyház számára, ahogy a zsinat tanítja:
„az egyház a világ üldöztetései és az Isten vigasztalásai között él”.
Pietro Parolin beszélt továbbá arról is, hogy az emberek nagyon elégedettek voltak a mostani látogatással. Az államtitkár személyében  megérezték a pápa jelenlétét, hiszen a pápa nevében ment oda, hogy elvigye nekik a pápa közelségét. “Valóban, mindenki egyöntetűen reméli, hogy a pápa személyesen el tud jönni hozzájuk minél hamarabb és megvigasztalja őket.”
 
A teljes interjú ide kattintva olvasható.
 
Kép: Pietro Parolin bíboros államtitkár Ferenc pápával (Forrás: Katolikus Válasz)

Iratkozzon fel hírlevelünkre