Bomba robbant Athén egyik legfontosabb temploma előtt – ketten megsérültek

Bomba robbant Athén egyik legfontosabb temploma előtt múlt csütörtökön a reggeli órákban. A templom gondnoka és egy rendőrtiszt is megsérült. A robbantás a főváros egyik legforgalmasabb területén, mindenfajta előzetes figyelmeztetés nélkül történt.

 

A rendőrtisztek nyilatkozata szerint az időzített szerkezet az Areopagoszi Szent Dionüszosz székesegyház előtt robbant fel, a főváros előkelő, Kolonaki negyedében – az ortodox ünneprend szerinti – Szent István napi karácsonyi, ünnepi mise előtt. 

A két sérültet kórházba szállították. A rendőrök és a székesegyház tisztviselőinek jelentése szerint egyikük sincs életveszélyes állapotban, a robbanás minimális kárt okozott.

Symeon Voliotis atya, érseki tanácsadó elmondta, hogy a gondnokuk éppen a templom főbejárata előtt találta meg a bombát, melyet egy közeli parkolóba vitt, majd értesítette a rendőrséget.

“Minden cselekedetet, mely az életet és a békét veszélyezteti, el kell ítélni”- nyilatkozta a tanácsos az állami ERT televíziónak. “Először azt gondoltam, hogy valamelyik hajléktalan sérülhetett meg, mivel ők gyakran húzzák meg magukat itt. Szerencsére nem ez történt.”

A hatóságok a december 17-i incidens óta riadókészültségben voltak. Akkor a Skai tévéállomásnál robbantottak fel egy nagy erejű bombát, mely megrongálta az épület homlokzatát.

Szélsőbaloldali militánsok és anarchista csoportok az elmúlt évek során többször hajtottak már végre ilyen jellegű támadásokat a karácsonyi ünnepek alatt.

Terrorelhárító tisztek vezették a nyomozást a mostani robbantás kapcsán, akik bizonyítékgyűjtés céljából elkordonozták Athén egyik legforgalmasabb csomópontját.

A templomot Areopagoszi Szent Dionüszosz nevére szentelték fel, aki egy, az első században megtért athéni bíró volt, és aki később a főváros védőszentje is lett.

A székesegyházban szolgáló Giorgios atya szerint a legfurcsább az volt, hogy a bombát csak úgy otthagyták, mindenféle figyelmeztetés nélkül.

“A mise 7:30-kor kezdődik, de az emberek elég gyakran, hogy meggyújtsanak még egy gyertyát, korábban érkeznek”- mondta Giorgios atya, majd később hozzátette: “Hárman szolgálunk itt papok, és mindannyian azon csodálkozunk, miért támadná meg valaki a város védőszentjét… Nem igazán értjük, miért támadna meg minket bárki is, miért támadná meg bárki a szeretetet.”

Varga Gergő Zoltán

 

Forrás és kép: AP news

Iratkozzon fel hírlevelünkre