Nógrádi: „Európa már nem globális játékos”

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szerint Európa pozíciója meggyengült, messze a legnagyobb globális hatalom az Amerikai Egyesült Államok.

A szakértő elemzése szerint globális hatalmi pozícióját tekintve az USA mögött jócskán leszakadva Kína áll, harmadik helyen pedig Oroszország szerepel. Álláspontja szerint Európa már nem „globális játékos” . hozzátéve, ezt azonban láthatóan rendkívül nehezen veszik tudomásul Berlinben Londonban, Párizsban, Rómában.
    

Nógrádi György a francia és a német belpolitikai helyzetről szólva kifejtette: Emmanuel Macron francia elnök ígéreteit elődeihez – Francois Hollande-hoz és Nicolas Sarkozyhez –  hasonlóan nem tudta végrehajtani, nem véletlenül vált a legnépszerűtlenebb elnökké.
    

Németországban idén mindhárom kormánypárt (CDU, CSU, SPD) elnöke megbukott, a CSU pedig Bajorországban elvesztette az abszolút többségét – hangsúlyozta a szakértő.  

A jövőt illetően felhívta a figyelmet arra, Németországban 2019-ben négy tartományi választást is tartanak: egyet Brémában, hármat pedig a volt NDK területén, ahol rendkívül erős a kommunista utódpárt Die Linke és a jobboldali AfD, és jönnek fel a Zöldek.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre