Családok éve a családok évtizedében

Pár óra múlva véget ér a Családok éve (és a Külhoni magyar családok éve), de az az építkező folyamat, amely az évtized elején, 2010-ben kezdődött és célja a családbarát Magyarország megteremtése, tovább folytatódik.

Nyolc éve, 2010-ben, amikor újra középpontba került a családok ügye, még álmodni sem mertünk arról, hogy 2018-ban már nem csak anyagi értelemben, hanem szellemi, lelki értelemben is ilyen mértékű támogatottságot élvezhetnek majd a családok.

Az, hogy ma már az Eurostat adatai alapján is jobban megy a magyar családoknak és a gyermekek vállalása és nevelése kevésbé jelent szegénységi kockázatot, elsősorban annak a tudatos, annak idején sokat kritizált és mégis számos eredményt hozó unortodox gazdaságpolitikának köszönhető, amely 2010-ben kezdődött el, és amelynek végrehajtása máig következetesen zajlik. A gazdasági eredmények megteremtették az alapokat és a lehetőséget a családok, így a gyermekek, a szülők, a nagyszülők és a fiatalok támogatásához. Hosszan sorolhatnánk a különféle adatokat és intézkedéseket, amelyek mind-mind a családok jólétének növekedésével függnek össze, de talán ennél is fontosabb, hogy a jólét mellett a családok jólléte is javult. Ehhez hozzájárul az a támogató, családbarát környezetet, ami ma már érzékelhetően körülvesz minket.

Azon túl, hogy több jut a családoknak, a legnagyobb eredménynek mégis azt tartom, hogy a nagybetűs CSALÁD – legyen szó többgyermekes vagy egygyermekes, egyszülős vagy többgenerációs, hátrányos helyzetű vagy jómódú, vidéki vagy fővárosi családról – megbecsültsége nőtt, a családi értékeket a társadalom nagyrésze elismeri, a közgondolkozás támogatja a családalapítást és a gyermeknevelést.

Ma már sikk, divat lett a családbarátság. És ebből a szempontból az idei Családok éve jelentette az igazi áttörést, hiszen az országos programsorozat rávilágított arra, hogy érdemes családbarát megoldásokat találni és alkalmazni, megéri családbarát projekteket indítani, családbarát alkalmakat szervezni, s általában a családokra nagyobb figyelmet fordítani, legyen szó egy munkahelyről, egy önkormányzatról, egy szolgáltatóról vagy akár egy kórházi osztályról. Soha ennyi családbarát program, kezdeményezés nem valósult meg országszerte, a mindennapi élet legkülönfélébb területein, mint amennyi az idei évben. Jó úton haladunk afelé, hogy Magyarország igazi családbarát ország legyen és a 2010-es évekről úgy beszélhessünk majd, mint a családok évtizedéről. Mindehhez nagyon kellenek az olyan országos, ösztönző, jó gyakorlatokat bemutató és összefogó programok, mint amilyen az idei Családok éve volt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre