Nógrádi: Törökország nem kíván szembe kerülni a Nyugattal

Annak, hogy Törökország kilépjen a NATO-ból, nincs relevanciája, mert abban a percben szembe kerülnének a Nyugattal és az Amerikai Egyesült Államokkal, amelyet a török vezetés ma nem vállal föl – nyilatkozta lapunknak Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója. 

– A napokban a török Haza Pártja politikusa, Ethem Sancak úgy fogalmazott, hogy Törökország pár hónap alatt ki tud lépni a NATO-ból. Valóban előfordulhat ez?

– Elvileg erről lehet beszélni, de ennek a gyakorlati valószínűsége nulla. Törökország a hidegháború végével a térség meghatározó hatalma akart lenni, az elmúlt évtizedekben ennek a stratégiának a megvalósítására rendelt alá mindent. A török álláspont az, hogy Szíriának katonai erőt nyújt és mindent megtesz azért, hogy megakadályozza azt, hogy a térségbe ne jöhessen létre kurd autonómia. A török aggály az, hogy ha ilyen megtörténne, akkor abban a percben Törökországban több tízmillió kurd követelné ugyanezt.

Törökország meddig akadályozza meg a NATO bővítését? (Az illusztráció forrása: Pixabay.com)

– Mi változott meg a háborúval?

– A tavaly februárban megkezdődött orosz-ukrán háború kihatással volt a török politikára is. Törökország miniszterelnöke, Tayyip Erdogan egyre népszerűtlenebb a nagyvárosokban, Isztambulban el is bukta a választást. Vidéken viszont egyre jobban kedvelik.

Az orosz-ukrán háborúban Törökország próbál közvetítő lenni például úgy, hogy orosz engedéllyel megveszi az ukrán gabonát és elszállítja.

A török zöldség-gyümölcs export jelentős része megy Oroszország felé. Törökország pedig az orosz nyaralók szempontjából stratégiailag fontos. Így megpróbál mind a két fél kiváló kapcsolatokat fenntartani.

– Igen, de – Magyarországgal együtt – mégis megakasztja a NATO-bővítését, ha saját érdeke úgy kívánja…

– Igen, most zsarolja Svédországot és Finnországot a NATO belépésük kapcsán, miután a svédeknél egy szélsőségesen nacionalista politikus, Rasmus Paludan a török nagykövetség közelében elégetett egy Koránt.

Mindez elegendő ürügy volt ahhoz, hogy Törökország közölje, megakadályozza, hogy a svéd belépés napirendre kerüljön.

Ezek után Törökország nyilván sokkal magasabb árat fog kérni azért, hogy valamikor támogassa a NATO-bővítését.

– Mint például?

–  Többek között a török fegyverek megvételét, továbbá a Svédországban élő kurd politikusok közül – a számára nem tetszők – kiadatását, vagy kiutasítását az országból. Annak azonban, hogy Törökország kilépjen a NATO-ból, nincs relevanciája, mert abban a percben szembe kerülnének a Nyugattal és az Amerikai Egyesült Államokkal, amelyet a török vezetés ma nem vállal föl.


Tóth Gábor

Európa veszíteni fog a háború végkifejletétől függetlenül

Nógrádi György elmondta, miért adták át a németek a Leopardokat

Ilyenek a rettegett Leopard harckocsik – VIDEÓ

A címlapkép forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre