A fulánik karácsony után ismét lecsaptak

Tovább romlik a fulánik támadásairól szóló 2018-as statisztika. A Boko Haramot is megszégyenítő számok mögött valódi tragédia húzódik. A kormány továbbra is tétlen.

 

 

 

A jelentések szerint hét keresztény falubelivel végeztek a fuláni militánsok december 27. éjjelén, írta az International Christian Concern. A támadás Rawuruban történt, Nigéria Plateau államában. Ez az eset sajnos nem az első a Barkin Ladi kormányzati körzetet 2018-ban érő támadások sorában. Júniusban 230 embert öltek meg ugyanezen a környéken a fulánik. A rajtaütések mérete és kivitelezésüknek koordináltsága egyértelműen bizonyítja, hogy ez nem csupán valami kisebb helyi összecsapás a népcsoportok között. A jól átgondolt és előre megtervezett akció jellegéből arra lehet következtetni, hogy a halálos áldozatok számának maximalizálása lehetett az elsődleges cél.

Hamar belátható, hogy ezekben a támadásokban már rég nem a letelepedett földművelők és az állattenyésztő pásztorok közti egyszerű összecsapásokról van szó, mint ahogy azt a nigériai kormány igyekszik láttatni.

A támadások egyértelmű célja a gyilkolás és a megfélemlítés mellett a falubeliek elüldözése földjeikről.

Immár fenn áll a veszélye annak is – amennyiben a kormány nem vet véget a konfliktusnak a közeljövőben -, hogy Nigériában polgárháború tör ki.

Az év még nem ért véget, de a fulánik 2018-as áldozatainak száma az utolsó napokban is gyarapszik. Idén több mint 1700 ember lelte halálát a kezük által, majdnem háromszor annyian, mint ahány halálos áldozatot számlál a Boko Haram “munkássága” ugyanezen időszak alatt. Mondani sem kell, hogy a halottak majdnem mind keresztények voltak. Mindezek ellenére letartóztatások, vagy bármilyen hatósági intézkedések, amelyek kifejezetten az erőszak megfékezését célozták volna, szinte egyáltalán nem történtek. Kisebb nyilatkozatok és állásfoglalások: ez minden, ami a kormány részéről érkezett, és ezek is csupán a gyászoló családok vigasztalására voltak elegendők.

A Nigériában igen nagy történelmi háttérrel rendelkező fuláni népcsoport, a szélsőséges iszlám nézetek megjelenése előtt, a törzsi körülmények között egy nagyon színes és gazdag kultúrával rendelkező nép volt. A kormánynak nem csak az lesz nehéz, hogy fegyveresen is és oktatással is felvegye a harcot az elharapózó erőszakhullámmal, hanem arra is nagy figyelmet kell fordítania, hogy az esetleges nagyobb horderejű intézkedésekben ne töröljék el a radikalistákkal együtt a gazdag nemzeti örökségük egyik ékkövét.

Varga Gergő Zoltán

 

Kép forrása: theinfoNG, ICC

Iratkozzon fel hírlevelünkre