Jövőre is folytatódik a Liget Budapest Projekt

Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek nyilatkozta, hogy az Új Nemzeti Galéria építésének 2019-es megkezdése mellett több beruházás is elkészül a Liget Budapest Projekt keretében.

Az új Nemzeti Galéria képe, a Pritzker-díjas japán SANAA építészstúdió tervei alapján (Fotó: Liget Budapest)

A projekt megvalósításáért felelős cég vezetője mondta, hogy 2019-ben elkészül az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK), valamint befejeződik az Olof Palme Ház rekonstrukciója és a komáromi Csillagerőd renoválása. Valamint hozzátette, jövőre kezdődhetnek a Magyar Innováció Háza és a Új Nemzeti Galéria munkálatai, emellett folytatódik a parkfejlesztés második üteme.

Gyorgyevics Benedek hangsúlyozta, „szintén megnyitja kapuit a komáromi Csillagerőd, ahol felújítás mellett izgalmas kiállítótereket is létrehoztunk, ezekben a Szépművészeti Múzeum impozáns gipsz-szoborgyűjteménye lesz látható. Az év első felében befejeződik az Olof Palme Ház rekonstrukciója is, amely 2019 nyarán a Millennium Házaként nyit majd, ahol először egy időszaki majd egy állandó kiállítás idézi meg Budapest és a Városliget első aranykorát.

A Magyar Innováció Háza Pfaff Ferenc 1896-os eredeti tervei alapján épül újjá ikonikus kupolájával együtt, amely kilátóként működik majd. Emellett tervben van a főváros egyik legnagyobb játszóterének kialakítása, futó- és sportpályák kiépítése is.

Már idén megcsodálhatták az oda látogatók a 2018-as fejlesztéseket. Az Állatkerti körúton átadott Pavilonkert, a Vakok Kertje, az Ifjúsági Sportpályák vagy a Kutyás Élménypark népszerű a szemlélődők körében, utóbbi látogatottsága már átlépte a 100 ezer főt.

Előrehaladott a kivitelezés az Ötvenhatosok terén, ahol a Néprajzi Múzeum épülete, illetve a parkolási gondok megoldására egy nyolcszáz autó befogadására alkalmas mélygarázs épül, valamint a Magyar Zene Háza beruházás is elkezdődött. A fővárosi Állat- és Növénykert nagyszabású bővítése szintén jó ütemben halad előre.

A Néprajzi Múzeum nemrég International Property Awards elismerést nyert, 2017-ben pedig a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Szakkiállításon (MIPIM) a Liget Budapest Projekt lett Európa legjobb kulturális beruházása, amely a Városliget Zrt. vezérigazgatója szerint ez nagy elismerés a projektben közreműködő több száz szakembernek. Továbbá a hazai építész társadalomnak is nagy siker, hiszen a Néprajzi Múzeum új épületének megtervezésére kiírt nemzetközi tervpályázatot egy magyar tervezőiroda, a Ferencz Marcel vezette Napur Architect nyerte el.

„Az International Property Awards által megszavazott rangos nemzetközi elismerésből Budapest is profitál, hiszen a nemzetközi figyelmet ráirányítja a Városligetben megvalósuló épületekre, mindez pedig hatással lesz a turizmusra, befektetésekre is” – mondta Gyorgyevics Benedek.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre