Áprilisban előrehozott választásokat tartanak Izraelben

Törvényt hozott saját feloszlatásáról a kneszet, és ezzel megkezdődött az április 9-ére kitűzött előrehozott parlamenti voksolás választási kampány időszaka – jelentette az izraeli tízes kereskedelmi tévécsatorna híradója.

A kneszet három olvasatban szavazta meg munkájának végét egy Izraelben szokatlanul hosszú, három és fél éves időszak után. A Likud pártnak a közszolgálati rádióban szerdán megszólaltatott képviselői az időszak legjelentősebb eredményének a nemzetállam-törvény elfogadását tekintik.   

„A választások reményt adnak arra, hogy végre meg tudjuk változtatni ezt a korrupt vezetést, amely befeketítette az Izraelről alkotott képet” – hangsúlyozta Cipi Livni, a parlamenti ellenzék feje, aki szerint az utóbbi négy évet az izraeli demokráciáért való rettegés és félelem jellemezte.   

A rendkívül népszerű Benjámin Netanjahu miniszterelnök hétfőn szólított fel a jövő novemberben mindenképpen esedékes választások előrehozatalára a szűk, egy fős parlamenti többségből adódó koalíciós nehézségek miatt, miután az ultraortodoxok behívását szabályozó törvényjavaslat megszavazása veszélybe került.   

Az első közvélemény-kutatások szerint jelenleg Benjámin Netanjahu a legesélyesebb jelölt, és a Likud párt vezeti a pártok népszerűségi listáját.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre