Börtönbe küldenék a japán ügyészek a fukusimai erőmű volt menedzsereit

Öt év szabadságvesztés kiszabását kérték japán ügyészek a 2011-es földrengésben és szökőárban megrongálódott fukusimai atomerőművet üzemeltető Tokió Elektromos Művek (TEPCO) három egykori vezető menedzsere ellen, mert ez utóbbiak nem tudták megakadályozni a nukleáris szerencsétlenséget.

A törvényszék által kijelölt, ügyészként eljáró jogászok azzal érveltek, hogy a nukleáris katasztrófa elkerülhető lett volna, ha a TEPCO vezető illetékesei az akkoriban rendelkezésre álló információkat összegyűjtötték volna és a megfelelő óvintézkedéseket megtették volna egy esetleges szökőár következményeinek kivédésére. Az ügyészek szerint a korábbi tanúvallomásokból kitűnik, hogy a fukusimai atomlétesítmény vezetését már 2008-ban figyelmeztették egy 15,7 méter magas szökőár veszélyére. Ennek ellenére a cég nem tett óvintézkedéseket.

 A 78 éves Cunehisa Kacumata, a TEPCO akkori vezérigazgatója, valamint a 72 éves Icsiro Takekuro és a 68 éves Szakae Muto alelnökök ártatlannak vallották magukat, azt állítván, hogy a cunamit nem lehetett előre látni, s a katasztrófa akkor is bekövetkezett volna, ha történetesen bevezetik a biztonsági intézkedéseket.

A három vezetőt foglalkozás körében elkövetett – halált és sérülést okozó – gondatlan veszélyeztetéssel vádolják. A vádirat szerint 44 ember haláláért felelősek, köztük olyan betegek elhunytáért, akiket egy kórházból kellett evakuálni az atomerőmű-katasztrófa miatt. Terhükre róják még tizenhárom ember sérülését, akik részben hidrogéngáz-robbanások miatt kaptak sebet a nukleáris létesítményben.

A védelem jövő márciusban tartandó meghallgatáson adhatja elő utoljára az érveit a 2016 óta zajló eljárásban.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre