Bogárdi Szabó István: karácsony történetében Isten választás elé állít

Karácsony történetében Isten választás elé állítja az embereket: arról kell dönteniük, hogy Istent magasztaló, benne bizakodó hívők lesznek-e, vagy a sátán cselédje – mondta a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke karácsonyi igehirdetésében.

Bogárdi Szabó István a Budahegyvidéki Református Templomban arról beszélt, hogy legszebb történet a karácsony, mert ebben a történetben van élet, megváltás, ámulat, áhítat, hódolás. Ha elfelejtjük a karácsony történetét, az olyan, mintha elfelejtenénk lélegezni, szeretni.

A Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke kiemelte, a karácsony története azt tanítja meg, hogyan lép a szorongás helyébe felülmúlhatatlan öröm, a gyötrődés és harc helyére szent ámulat, és hogyan lép a hódítás helyébe a szent hódolás.

Kálvin János tanításait megemlítve kitért arra is, hogy aki Isten előtt le tud borulni, azt soha senki és semmi nem tudja térdre kényszeríteni. Ebben, a hódolásban nyílnak fel Isten nagy titkai. Bogárdi Szabó István hangsúlyozta, hogy a kegyelem asztalához, Isten jóságához, örökkévaló hűségéhez és áldásához a mi hódolásunkon keresztül vezet az út.

Isten kegyelmében az ember csak akkor részesülhet, ha tiszteletet tesz, imádja, nem harcol, nem követel és nem hódít, csak hódol. Az istentisztelet úrvacsoraosztással fejeződött be. 

(MTI, Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Iratkozzon fel hírlevelünkre