Rettegésben töltik a karácsonyi ünnepeket a pakisztáni keresztények

Az elmúlt években egyre több atrocitás éri a pakisztáni keresztény közösségeket. A radikalizálódó muszlim társadalom idén több mint száz alkalommal követett el keresztények elleni támadásokat. Az iszlamista terrorcsoportok is célkeresztbe vették a helyi közösségeket – közölte a Linga.org

Bántalmazások, nemi erőszak, istenkáromlással való vádaskodás, templomok ellen elkövetett merényletek – ilyen  körülmények között várták a pakisztáni keresztények Jézus Krisztus születését.

A keresztény közösségek rettegésben és félelemben várták a karácsonyt, mivel az ünnepek közeledtével megszaporodnak az iszlamista merényletek, illetve a muszlimok által elkövetett atrocitások.

A pakisztáni hatóságok próbálják elejét venni a keresztényüldözésnek, de sok esetben megkésve érkeznek a helyszínre, vagy részrehajlóan a támadó muszlimok pártját fogják.

Március 15.-én is hasonló esett történt, amikor is  tizenöt keresztény halt meg és további hetvenöt megsebesült amikor szélsőséges muszlimok támadtak meg két templomot Lahorban. A támadás után a város ügyészsége huszonnyolc keresztény ellen adott ki elfogató parancsot, amiért állítólag megöltek egy rájuk támadó muszlimot.

Az előzetes letartóztatásban lévő keresztényeket azóta sem engedték ki, de büntetőeljárást sem indítottak ellenük. A karácsony közeledtével a fogvatartottak családtagjai rettegnek a muszlimok bosszújától.

A közép-ázsiai országban száznyolcvan millió ember él, 98%-uk muszlim, a maradék két százalékon fele-fele arányban osztozkodnak a katolikus és evangélikus keresztény egyházak.

A katolikus egyház 1962-ben nyitotta meg első szociális intézményét, azóta több száz oktatási és egészségügyi intézményt működtet, ahova többségében a szegényebb rétegből származó muszlimok járnak továbbtanulásért, ellátásért és segélyekért. Ennek ellenére a muszlim társadalom agresszívan lép fel a keresztények ellen. A pakisztáni keresztény fiatalok szenvednek a legjobban a megkülönböztetéstől, hitük felvállalása miatt sok közülük munkanélküli. Az állami szférában arányuk alig haladja meg az egy százalékot, pedig többségük magasan kvalifikált.

S4C.news – Kassab Adonis

kép: greenleft

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre