“A keresztény embernek közéleti felelőssége van”

Egyházi emberként súlyos arány- és szereptévesztés, hogy az egyik katolikus püspök bátorító levelet írt azoknak, akik engedték, hogy Jézusról olyanokat mondjanak, ami nem tűr nyomdafestéket – fogalmazott a Magyar Időknek adott interjúban Balog Zoltán az adventi időszakban zajló tüntetések kapcsán.

Az adventi időszak és készülődés kapcsán a volt emberi erőforrások minisztere arról beszélt, hogy “a nagy ünnepek előtti időszak mindig lehetőség arra, hogy felmérjük az életünket; nemcsak az adott év teljesítményét, hanem azt is, milyen állapotban vagyunk, ami viszont egy mélyebbre irányuló kérdés.

Nemcsak mentálisan, egészségileg lehet önvizsgálatot tartani, hanem azt is megkérdezhetjük, hogy az életünk minősége milyen. Minden nagy keresztény ünnep abban nyújt segítséget, hogy az életünk olyanná váljon, amilyennek a Teremtő elképzelte, és annak egyre inkább megfeleljünk.”

Arra a kérdésre, hogy miként lehet összeegyeztetni (egyáltalán lehet-e) a politikusi és lelkészi hivatást, Balog Zoltán elmondta, hogy szerinte inkább összehangolni lehet, mint összeegyeztetni. 

“A keresztény embernek közéleti felelőssége van, így a lelkipásztornak is.

Más kérdés, hogy ez nem egy pártpolitikai küldetés, én sem vagyok egyetlen pártnak sem a tagja. A krisztusi üzenet túlmutat az egyénen, kihat a közösségre, s azon is túlra. A gyülekezetnek küldetése és felelőssége van nemcsak a saját tagságáért, hanem a körülötte lévő világért is. Erre nagyon sok szép példa van a történelemben. Az én egyik példaképem Bethlen Gábor, aki ezt a fajta református közéletiséget ­kiválóan megvalósította.”

Balog Zoltán beszélt a CDU legutóbbi kongresszusán való részvételéről is Hamburgban. Szerinte jelenleg “Magyarországon erősödik a keresztény kultúra és értékrend. Egyre több ember látja, hogy ez milyen fontos. Egy kereszténydemokrata tudja, hogy nem embereket utasítunk el, hanem egy olyan világfolyamatot, amely a mi életünket teszi tönkre, ha nem figyelünk. A szeresd felebarátodat parancsa önmagában is érvényes, de meg kell védeni a közösséget, azt a világot, amelyet ránk bízott a Jóisten, a családot, a nemzetet, a hazát!”

“Fontos felelősségünk van az üldözött keresztények megsegítésében is. A mi kormányunk ebben igyekszik élen járni.”

“És azt látom, hogy Európában is vannak szövetségeseink, de ma még a CDU elitje másfelé tekint. Olyan, mintha a német társadalmon lenne egy fedő, ami alatt forrong a világ, de van a média, amelyik az innen előkerülő nonkonform gondolatokat rögtön megbélyegzi, morálisan elítélendőnek, jogszerűtlennek állítja be, hogy ne kelljen azzal foglalkozni, ami valóban feszíti a társadalmat. Ez a feszültség érződött a CDU kongresszusán.”

A teljes interjú ide kattintva olvasható.

Kép: Bach Máté/Magyar Idők

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre