Hazatelepítéstől félnek az eritreai menekülttáborokban

A háborúskodás talán véget ért Etiópia és Eritrea között, a kisebbik szomszéd diktatúrája azonban továbbra is erős kézzel üldözi a keresztényeket. Kérdés, hogy a béke beálltával a menekülteket hazakényszerítik-e az élhetetlen körülmények közé.

 

Eritreai menekültek tízezrei élnek most nehéz körülmények között, félelemben Észak-Etiópiában.

Az emberek jó részét a négy nagy tábor valamelyikében helyezték el Man Ainiben, Adiharushban, Hitsatsban vagy Shimelbában. Ezek a táborok összesen több mint 50 000 eritreainak adnak szállást, akik az országukkal délen határos Etiópiába menekültek

a vallási üldöztetés, az élethosszra való besorozás, a koholt vádak alapján való bebörtönzés és egyéb, a helyzetüket élhetetlenné tévő embertelenség elől.

20 évnyi határ környéki háborúskodás után Etiópia és Eritrea viszonya végre normalizálódott, így a déli országban élő menekültek a hazatelepítéstől tartanak. A még afrikai szemmel is szörnyű körülmények közt tengődő emberek úgy gondolják, Eritreában újra ki lennének téve az üldöztetéseknek, tehát míg a szülőországukban nem rendeződnek a viszonyok, nem kívánnak hazatérni.

A félelmük sajnos megalapozott. Némelyek azt remélték, hogy a két ország kapcsolatainak rendeződése magával hoz Eritreában bizonyos változásokat az emberi jogok terén is, de egyelőre semmi enyhülés nem látszik.

Bár a háború hivatalosan véget ért, még mindig érkeznek jelentések olyan keresztényekről, akiket tömegesen elfognak és börtönbe vetnek, pusztán azért, mert otthonaikban imádkoztak.

Augusztusban, alig egy hónappal a békeszerződés aláírását követően legalább öt pünkösdista keresztényt tartóztattak le egy etiópiai hitszónok meglátogatásáért, aki éppen akkor érkezett az országba.

Immár egy fél év is eltelt a háború lezárása óta, és egyre egyértelműbbé válik, hogy a béke ellenére Afwerki elnök (a tulajdonképpeni eritreai diktátor) nem fog enyhíteni a vallásszabadság gyakorlását ellehetetlenítő rendelkezéseken. Továbbra is üldöznek és letartóztatnak mindenkit, aki keresztény, vagy annak vélik.

Az International Christian Concern közös imában való összefogásra hív mindazokért, akik még most is a diktatúra nyomása alatt élnek és azokért, akik bár most nehéz körülmények között élnek, sikerült elmenekülniük és a hazatelepítéstől félnek. A magyar keresztényeknek 40 év tapasztalata után talán nem kell bemutatni, hogy milyen lehet egy kereszténységet üldöző diktatúra keze alatt élni. 

Varga Gergő Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre