Szijjártó felszólal, mielőtt az ENSZ közgyűlése szavazna a globális migrációs csomagról

New Yorkban, a világszervezet közgyűlésének plenáris ülésén az ENSZ globális migrációs csomagjáról szavaznak közép-európai idő szerint szerda délután.

Ahogy korábban is beszámoltunk róla, a múlt heti marrákesi nemzetközi kormányközi konferencián ugyan bejelentették a migrációs csomag elfogadását, de hivatalosan ezt csak az ENSZ közgyűlése teheti meg. Mégpedig magyar idő szerint ma délután négy óra körül.

Nyolc ország lehetőséget kapott arra, hogy álláspontját közvetlenül a szavazás előtt ismertesse: elsőként Magyarország.

Hazánk nevében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szólal majd fel, hogy rávilágítson a paktum árnyoldalaira is. Ennek oka, hogy a migrációt pártoló országok hajlamosak csak a csomag pozitívumait hangsúlyozni, ezért is kért szót még további 14 ország a voksolást követően is, hogy szavazatát részletesen megindokolhassa.

Sőt: az Egyesült Államok névszerinti szavazást is kezdeményezett.

Bár az ENSZ 193 állama közül nyilvánvalóan többen vannak a migrációt támogató országok – figyelembe véve a világ gazdasági tényezőit –, mégis számos, korábban liberálisnak mondott fellegvárban mondtak nemet a paktumra. A leglátványosabb példa erre Belgium, ahol a csomag elfogadása kormányválsághoz, majd a miniszterelnök lemondásához vezetett.   

Az eddigi hivatalos nyilatkozatok alapján legalább 12 ország biztosan nem szavazza meg a migrációt támogató paktumot. Ilyen ország az USA, Izrael, Ausztrália, a visegrádi országok – köztük Magyarország –, Chile, a Dominikai Köztársaság, Bulgária, Ausztria és Lettország is. Svájc és Liechtenstein a tartózkodás mellett döntött, de jó néhány ország álláspontja – pl. Olaszországé – csak az utolsó pillanatban dől el.  

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre