ENSZ globális migrációs megállapodását 193-ból csak 164 írta alá

Egyesült Nemzetek Szervezetének 193 tagországa még 2016 őszén kezdte meg a nem kötelező érvényű migrációs csomag megalkotásának előkészületeit. A céljuk az volt, hogy a bevándorlást, migrációt biztonságossá tegyék, és legális csatornákba terelhessék, így visszaszorítva az illegális migrációt. Ugyanakkor a jogosulatlanul érkező migránsok kitoloncolását felgyorsítanák.  

Sokan trójai falónak értékelték a migrációs csomagot, annak ellenére is, hogy annak nincsen kötelező jogi ereje, tehát gyakorlatilag egy ajánlásként fogható fel. Ugyanakkor ez az ajánlás is megfelelő táptalajt nyújthat további, immáron erga omnes, vagyis kötelező hatályú nemzetközi jogi egyezményekhez.

Az ellenzők azzal érveltek, hogy a szerződés sérti a nemzeti szuverenitást, pozitív jelenségként tünteti fel a migrációt, valamint nem tesz megfelelő különbséget menedékkérők és gazdasági bevándorlók között. Ennek megfelelően sok tagállam már a tárgyalási folyamatok alatt kilépett, az Egyesült Államok például még 2017-ben kilépett. Így tett azonban még több tucat ország is, köztük a V4 országai, élükön Magyarországgal. Kilépett azonban Ausztria, Ausztrália, és Izrael is.

Brazília pedig az új elnök hivatalba lépését követően fog kivonulni az ENSZ globális migrációs csomagjából.

Jair Bolsonaro megválasztott brazil elnök hivatalba lépését követően fog kilépni a marokkói Marrákesben elfogadott, ENSZ globális migrációs csomagjából. Ezt Ernesto Araújo leendő külügyminiszter jelentette be tegnap este. Aki úgy vélekedett, hogy a paktum nem megfelelő eszköz arra, hogy a migráció problémáját kezelhessék. Szerinte a migrációt nem globális kérdésként kell szemlélni, hanem az egyes országok valóságával és szuverenitásával összhangban. Fontos kidolgozni azokat a feltételeket, amelyek egyaránt szavatolják a migránsok és a fogadó ország lakosságának a biztonságát.

Araújo ugyanakkor megerősítette, hogy továbbra is fogadják a szomszédos Venezuelából érkező menekülteket. Brazília számára elsődleges fontossággal bír a demokrácia helyreállítása Venezuelában.

Summa Summarum: az első felvonás után következik a második.

Az ENSZ migrációs paktumát bár hétfőn 164 ország elfogadta a marokkói Marrákesben tartott konferencián – több tagállam nyílt rosszallása és távolmaradása mellett – a megállapodást december 19-én a világszervezet közgyűlése is meg kell még szavazza New Yorkban.  Ugyanakkor még az sem jelentené, hogy a migrációs csomag jogilag kötelező érvényű volna.

Mindenesetre az Európai Parlament üdvözölte az ENSZ globális migrációs csomagjának elfogadását.

Az Európai Parlament közleményében a képviselő-testület sajnálatát fejezte ki a „dezinformációs kampány miatt, amelynek nyomán számos ország végül visszavonta támogatását az egyébként jogilag nem kötelező érvényű keretegyezménytől, amely semmiféle új kötelezettséget nem ró az államokra és teljesen tiszteletben tartja a nemzeti szuverenitás elvét”.

Forrás: MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre