A kutya úgy szereti a csokit, hogy belepusztul

Karácsonykor sokkal gyakoribb a „családban élő” kutyáknál a csokoládémérgezés, mint az év más időszakaiban. A kutyák ugyanis nagyon szeretik a csokoládé ízét, de az már kis mennyiségben is megbetegítheti őket.

Különösen veszélyes időszak a karácsony a kutyák számára: sokan közülük állatorvosi ellátásra szorulnak ilyenkor – csokoládémérgezés miatt. A háziállatok, ha nem is eteti őket csokoládéval a gazdájuk, gyakran megeszik az elöl hagyott szaloncukrot és más kakaós édességet, így a mérgezés sok esetben csak később derül ki.

Az emberre a csokoládé általában nem jelent veszélyt, miután az abban lévő teobromin-tartalom elég alacsony. Azonban a koffeinhez hasonló hatású teobromint lassan emésztő állatok, így a kutyák, a macskák vagy a madarak már kis mennyiségű csokoládétól is végzetes mérgezést szenvedhetnek.

A csokoládémérgezés leggyakoribb tüneteként jelentkezett a kutyáknál a hányás, továbbá az izgalmi állapot és felgyorsult szívverés, amely szívritmus-zavarokhoz, szívrohamhoz, halálhoz vezethetnek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre!