Varga István: elkezdődött a Facebook bukása?

Mark Zuckerberg emelkedése hollywoodi filmekbe illó mese volt, azonban úgy tűnik, fordul a kocka és nehéz napok következnek a nagy kék óriás életében. Ez nem független attól, hogy mára magára haragította az amerikai politikai élet mindkét oldalát. Varga István írását szemlézzük.

„2010-ben Mark Zuckerberg emelkedése hollywoodi filmekbe illó mese volt, a Facebook szociális hálózat megalapítója üstökösként ragyogott. Mára azonban a megítélése megváltozott, Amerikában jobbára egy megalomániás milliárdosként tekintenek rá és a személyes adatokkal való manipulációit egzisztenciális fenyegetésként kezelik, mind az egyéni szabadságra, mind a demokráciára nézve” – írja a Pesti Srácok oldalán Varga István aki úgy látja; „az amerikaiak egyik legnagyobb hibája az, hogy azt hiszik, ami technológiailag csillogó az feltétlenül nagyszerű dolog”. Mára azonban egyre többen látják a Facebook-történet árnyoldalát. 

„A vállalat és annak vezetője ma bal- és jobboldalról egyaránt kritikák áradatával találja szemben magát. Konzervatív körökből a bírálatok fő vonulata, hogy cenzúrázza a jobboldali híreket, és minden tevékenységében liberális elfogultság mutatkozik meg”. 

Varga arra is rámutat, hogy bár „rengetegen élvezik a fényképek, a hírek megosztását a barátokkal, sok hamis reményt kelt, és eközben a magánélet egy része elveszett”

A szerző rámutat arra is; több, párhuzamosan zajló folyamat eredménye, hogy a cég papírjainak értéke zuhanni kezdett és megingott a Facebook-brand. Sőt, egyenesen úgy fogalmaz: „körbevették a Facebookot az ellenségei  és olyan szorításba került, ahonnan aligha szabadulhat. A farkasok szét fogják marcangolni, a kérdés már csak az, hogy miként játsszák le ezt a meccset.” 

A teljes írás ide kattintva olvasható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre