Nagy Dóra: a konzervativizmusé a jövő

Identitásokban gyökerező háborúk tanúi vagyunk, épp úgy, ahogy azt Samuel Huntington megjósolta – írja Nagy Dóra, aki leszögezi egyben azt is; csak az erős alapokkal rendelkező, saját kultúrájukkal, történelmükkel és múltjukkal tisztában lévő nemzetek lesznek képesek arra, hogy a jövőt megalkossák.

Vannak kiemelkedő gondolkodók, akik korukat megelőzve figyelmeztetnek minket olyan kihívásokra, amelyek alapjaiban fogják megváltoztatni az általunk ismert rendet – írja Nagy Dóra a magyarhirlap.hu oldalon megjelent cikkében, hozzátéve: pontosan ilyen volt a tíz évvel ezelőtt elhunyt Samuel P. Huntington is, aki előre látta azt az állapotot, azokat a körülményeket, amelyek között ma élünk. 

A mögöttünk hagyott évtizedekben a liberális ideológia volt az uralkodó, mert több, a társadalmak gondjait jelentő kihívásra az adhatott választ – vélekedik a szerző, majd leszögezi; „a folyamatok, amelyekért ezt az ideológiát életre hívták, már végbementek, és új kihívások kerültek a középpontba. Egymásnak teljesen ellentmondó civilizációk harcát láthatjuk most és élhetjük meg, amire a fennálló rendünk védelme a válasz. Ez pedig már az adott rendszerek és világrend megerősítéséről szól, ami egyértelműen a konzervativizmus feladata.” 

Most, hogy elérkeztünk a liberalizmus kimerüléséhez, ezt a tényt „nagyon sokan, akiknek eddig igen nagy hasznuk volt a rendszerből, nem akarják elfogadni, pedig nincsenek megfelelő válaszaik a kor kihívásaira. Ilyenkor jönnek a teljesen életképtelen elképzelések, a nemzetkarakterek elleni merényletek” – írja Nagy Dóra.

Úgy látja, a konzervativizmus feladata lesz, hogy kiálljon a haza, a nemzet, a család, Európa vagy a kereszténység értékei mellett, ugyanis „a liberálisok civilizációnk alapjait kezdték el bombázni”. „A társadalom elenyésző hányadának problémáit vetítik ki az egész társadalomra”, miközben „embereket démonizálnak, és különböző negatív jelzőket rájuk aggatva igyekeznek elhallgattatni a felerősödő hangokat. Ellenségeket csinálnak a másképpen gondolkodókból, nem pedig ellenfeleket, akik érvek és viták mentén formálják a világot”

Nagy Dóra szerint identitásban gyökerező háborúknak lehetünk szemtanúi és „látnunk kell, hogy csak az erős alapokkal rendelkező, saját kultúrájukkal, történelmükkel és múltjukkal tisztában lévő nemzetek lesznek képesek arra, hogy a jövőt megalkossák”. 

Kiváló értekezése ide kattintva olvasható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre