Még mindig keresik a strasbourgi merénylőt

Továbbra sem tudták elfogni a strasbourgi vérengzéssel vádolt, 29 éves Cherif Chekattot. A hatóságok abban sem biztosak, vajon továbbra is Franciaországban bujkál, vagy sikerült Németországba jutnia.

Laurent Nunez francia belügyminiszter-helyettes szerdán reggel elmondta: lehet, hogy az illető már nincs is Franciaországban, hanem már Németországban tartózkodik.

Ez idén már a harmadik terrortámadás volt Franciaországban. Christophe Castaner francia belügyminiszter korábban bejelentette, hogy a történtek miatt magasabb terrorkészültségi szintet rendeltek el, megerősítik a határvédelmet és a karácsonyi vásárok körüli biztonsági intézkedéseket is, hogy elejét vegyék hasonló támadásoknak. 

További intézkedésekre került sor Németországban is, ahol megerősítették a német-francia határ ellenőrzését a közvetlenül a határ francia oldalán fekvő strasbourgi lövöldözés miatt   jelentették be szerdán Berlinben. 

Eleonore Petermann, a német szövetségi belügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy a határigazgatásért felelős szövetségi rendőrség egységei a Franciaországgal közös határszakasz egészének térségében fokozott védelmi és ellenőrzési tevékenységét folytatnak. 

A karácsonyi vásárokról szólva hangsúlyozta, hogy nem változott a fenyegetettség szintje, nem fokozzák a készültséget, és nincs ok arra, hogy az emberek a biztonság miatti aggodalomból elkerüljék ezeket a rendezvényeket. 

Sajtóbeszámolók szerint elsősorban a Strasbourggal szomszédos Kehl térségében erősítették meg az ellenőrzést, három átkelőnél valamennyi járművet megállítanak a szövetségi rendőrség gépkarabéllyal felszerelt, golyóálló mellényt viselő tagjai. Az úgynevezett mélységi, a határtól számított 30 kilométeres övezetben végzett ellenőrzés is intenzívebb a szokottnál. A rendőri jelenlét a Strasbourggal határos Baden-Württemberg tartomány mellett Saar-vidék és Rajna-vidék Pfalz tartományban is erőteljesebb. 

Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter egy sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy a német és a francia hatóságok célzottan, és nagyon jól dolgoznak együtt. Hozzátette, hogy a német hatóságok eddig mindenben megfelelően jártak el a feltételezett elkövető ügyében, Németországban elkövetett törvénysértése miatt felelősségre vonták, megbüntették, majd kitoloncolták az országból.

Cherif Chekattot lopás miatt ítélték el Németországban. Büntetésének letöltése után, tavaly februárban visszatoloncolták hazájába, és kitiltották Németországból.

A tragédiáról bővebben itt olvashat.

(Hirado.hu, MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre!