A “géppuska” hangja hangosabb lett, mint Jézuskáé

A strasbourgi támadása a karakter nélküli hitetlenség gyökereire vezethetők vissza.

Advent mai üzenete már messze nem arról szól, amely ok miatt valamikor megszületett. Már idehaza sem tapasztalhatjuk meg Jézus Krisztus születésének megünneplésére való szívbéli felkészülést. Mit várnánk Nyugat-Európától, ahol a legtöbbször “téli vásárokká” keresztelt – helyesebben: átnevezett – adventi forgatagok alig mutatják fel a lelki készület ismertető jegyeit. Forralt bor, díszek, fények veszik el az eszünket, hogy eszünkbe se jusson, hogy a Megváltó bennünk is meg akar születni.

Ne csodálkozzunk azon, ami Strasbourgban történt. Örök érvényű üzenettel bíró ünnepeink újra pogánnyá lettek. Ezért lett hangosabb a “géppuska” hangja, mint Jézuskáé. Az elkövető állítólag üvöltötte, hogy “Alláhu akbar”. Akárhogyan is volt, azért nem meglepő, hogy az Iszlám Állam üdvözölte a megvalósult akciót. Ők is szívesen elkövették volna.

Advent és karácsony ünnepe kiüresedett, a pogányság jeleit mutatja. Ha pedig egy ilyen vásárban valaki a mi fejünkhöz tartana fegyvert, és megkérdezné, hogy hiszünk-e Jézusban, vagy egyáltalán tudjuk-e, hogy miben hiszünk – valljuk be őszintén –, még a keresztények hitvallását sem tudnánk elrebegni.

Ne lepődjünk meg a keresztények üldözésén, mondjuk Szíriában. Az iszlám nyomás még ideig-óráig feltartóztatható. De ne hessegessük el magunk elől az európai keresztényüldözés tényének gondolatát sem, amelynek részeként módszeresen istentelenítik legszentebb ünnepeinket.

Úgy látszik, két irányból is támadás éri a hitüket igaz módon felvállaló keresztényeket. De ez többet jelent, mint kultúra és puszta mentalitás. A strasbourgi vásárban a támadás mindkét fronton megtapasztalható volt. Azt gondolom, serényen ismételjük át a Hiszekegyet. Hamarosan szükségünk lesz rá.

Iratkozzon fel hírlevelünkre