Soltész Miklós: a Hungary Helps programot folytatni kell

Folytatódott a Hungary Helps Programról szóló törvényjavaslat parlamenti vitája: a két héttel ezelőtt lefolytatott általános vita után ezúttal a bizottsági jelentés és az összegző módosító javaslat vitája zajlott le. Soltész Miklós államtitkár kifejtette: a Hungary Helps Program már komoly eredményeket mutathat fel, egyre több ország érdeklődik iránti, ami emeli Magyarország diplomáciai rangját is.

A Hungary Helps Programról szóló törvényjavaslat parlamenti vitája során kedd délelőtt a Ház lefolytatta az indítványhoz kapcsolódó bizottsági jelentés vitáját.

A Törvényalkotási Bizottság előadójaként Herczeg Tamás fideszes képviselő ismertette; az összegző módosító javaslatot a bizottság huszonhárom igen, két nem és hat tartózkodás mellett támogatta. 

Beszédében kifejtette; nem a humanitárius katasztrófa által sújtott területekről kell elhozni az embereket, hanem a segítséget kell oda vinni, ahol baj van. Mint rámutatott, a világon ma leginkább üldözött vallás a keresztény, a vallásuk miatt üldözöttek több mint fele Krisztust követi. 

Hozzátette, a Hungary Helps nem csak tüneti kezelés. Az nem a törvényjavaslat elfogadása révén jön létre, eddig is sok eredményt mutatott fel, oktatási, humanitárius és infrastrukturális elemeket egyaránt. Az indítvány azonban tartalmazza egy új ügynökség létrehozását is a projektek lebonyolítására, amihez egy fejlett adományozási rendszert társít.

Kiemelte: az ügyben ezidáig példás egység alakult ki a parlamenti pártok között, majd reményét fejezte ki, hogy ez a jövőben is így marad. 

Soltész Miklós felszólalásában kitért arra, hogy nagy baj van a világban, egyes nemzetek hatalmas nyomorban élnek. Ezt a problémát meg kell oldani, de nem úgy, ahogy a migrációs problémát a többség kezeli. A helyben segítés modelljét kell megvalósítani és hozzásegíteni a szükséget szenvedő népeket a felemelkedéshez. Jelezte, hogy a Hungary Helps Programért felelős Azbej Tristan államtitkár e percben is olyan területen van, ahol a közelmúltban keresztényeket öltek meg.

Mint mondta, egyre több ország érdeklődik a magyar humanitárius program iránt, ami a diplomáciai térben emeli hazánk respektusát. A programot lelkiismereti kötelességünk folytatni – mondta az egyházügyekért felelős államtitkár.

S4C.News

Iratkozzon fel hírlevelünkre