Beismerte Irán a rakétakísérleteket

Az iráni Forradalmi Gárda elismerte, hogy a közelmúltban rakétakísérletet hajtott végre.

 

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter december elején mondta azt, hogy Teherán megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatát azzal, hogy olyan közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával hajtott végre kísérletet, amely képes több atomtöltetet is hordozni.

Amir Ali Hádzsizádi, az Iszlám Forradalmi Gárda légierejének parancsnoka a Fársz iráni félhivatalos hírügynökség jelentése szerint azt mondta: „Folytatjuk rakétatesztjeinket, ez a legutóbbi pedig egy fontos kísérlet volt”.

A Fársz a tisztségviselőt idézve a következőt tette közzé: „Az amerikai reagálás azt mutatja, hogy ez a teszt nagyon fontos volt számukra, és megríkatta őket”.

A rakétakísérlet időpontjára, és a tesztelt rakéta típusára a félhivatalos iráni hírügynökség nem tért ki.

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter azt mondta: Irán nem rendelkezik nukleárisfegyver-programmal, és nem tervez rakétákat atomtöltet hordozására.

Franciaország és Nagy-Britannia is elítélte a rakétateszteket, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását kérte az iráni ballisztikusrakéta-programról.

A Biztonsági Tanács 15 tagállama december 4-i ülésén megosztott volt a kérdésben, és így nem sikerült közös állásfoglalásra jutnia.

Az ENSZ Biztonsági Tanács 2231-es határozata képzi a nagyhatalmak és Irán között Irán nukleáris programjáról 2015-ben kötött megállapodás alapját.

Irán akkor arról egyezett meg uniós közvetítéssel az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Kínával, Oroszországgal és Németországgal, hogy legalább tíz évre korlátozza atomprogramját, cserébe az ellene hozott szankciók nagy részének fokozatos feloldásáért.

Irán semmilyen tevékenységet nem végezhet olyan rakétákkal, amelyek alkalmasak atomtöltet célba juttatására a megállapodás szerint. Irán tagadja, hogy rakétái nem is ilyenek.

Donald Trump amerikai elnök májusban szankciókat vezetett be Irán ellen, miután felmondta az Egyesült Államok részéről az egyezményt.

Döntését azzal indokolta Donald Trump, hogy a megállapodás rossz, mert nem tiltja Iránnak a ballisztikus rakéták kifejlesztését és a vele szövetséges erők fegyveres támogatását Szíriában, Jemenben, Libanonban és Irakban.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre