Górcső alatt a munka törvénykönyve

Tóth Bertalan az előzetesen beharangozott irdatlan mennyiségű benyújtott módosító javaslattal akarta leckéztetni a kormányt, hogy mit is jelent 150 órányi túlóra. Dömötör Csaba válaszában viszont tényszerű adatokkal leckéztette az MSZP frakcióvezetőjét.

Az Országgyűlésben napirend előtti felszólalásában Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője azt mondta, hogy a múlt szombati tüntetésen több tízezer ember és a szakszervezetek azt üzenték a kormánynak, hogy elég volt.

Az urizáló fideszes elit hatalmi tobzódásából, a cinizmusból, a látszat egyeztetésekből, a multik kiszolgálásából és a CEU és a fiatalok elüldözéséből, a bűnöző haverok befogadásáról, a rabszolgatörvényből elég volt – jelentette ki a politikus.

Azt állította felszólalásában az ellenzéki politikus, hogy a kormány kizárja a magyar embereket a Kossuth térről, illetve velük nem egyeztettek a készülő törvényről. Állítása szerint a kormány azután, hogy eltörli az utazási kedvezményeket, a cafeteriát és az iskolai támogatást, most a munkavállalókat kényszerítik 400 óra bizonytalan kifizetésű túlórába. Emlékeztetett Orbán Viktor szavaira, aki azt mondta, hogy a kormánynak az a dolga, hogy az emberek oldalára álljon.

A közvélemény-kutatási adatokra hivatkozva, amely szerint a munkaképes lakosság 83 százaléka elutasítja a készülő törvényt, megkérdezte, hogy ebben a helyzetben hogyan áll a kormány a magyar emberek oldalára? 

Kijelentette, hogy több frakcióvezetővel közösen benyújtottak 2925 napirenddel kapcsolatos módosító javaslatot, amelyeknek megszavazása 150 óráig tartana. Ennek apropóján felszólította a kormánypártokat, hogy próbálják ki, milyen 150 órával többet dolgozni.

Dömötör Csaba államtitkár válaszában rámutatott, hogy a Kossuth teret éppen az MSZP kordonozta le. Ma a törvények betartása mellett az Országház előtt lehet tüntetni.

Magyarországon mindenki dolgozhasson, aki akar, és tud. A kormány vállalta, hogy egymillió munkahely jön létre, amelyből, már több mint 700 000 meg is valósult – állította az államtitkár. Hozzátette: nem elég a munkahely, az is fontos, hogy meg is érje Magyarországon dolgozni. Az ágazati béremelések erre szolgálnak – fejtette ki Dömötör Csaba.

Magyarországon többször előfordul, hogy aki többet akar keresni, és emiatt többet akar dolgozni, annak ki kell játszania a bürokratikus szabályokat. A módosítás célja, hogy ez legálisan megtehető lehessen. A kormány ezért támogatja, hogy a munkavállalók önként vállalt munkavégzésre kaphassanak lehetőséget, és így többet is kereshessenek – húzta alá az államtitkár, akinek szavaira felhördültek az ellenzék soraiban.

Miért zúg a csekély számú tömeg? – ezekkel a szavakkal utasította rendre Kövér László a teremben jelenlévő ellenzéki képviselőket.

Az államtitkár ismételten aláhúzta, hogy a plusz munka vállalása önkéntes, amelyhez a munkavállaló beleegyezése szükséges. A kormány a javaslattal a munka becsületének helyreállításáért tesz – jelentette ki Dömötör. Miért nem „rabszolgáztak akkor, amikor bagóért eladták a magyar ipart külföldi cégeknek úgy, hogy még a profitot is szerződésben garantálták nekik.”

Amikor a mostani ellenzék elvett egyhavi bért, és százezreket tettek az utcára, illetve megduplázták a munkanélküliséget, akkor kellett volna rabszolgázni – tette hozzá Dömötör Csaba. Ehhez képest jelenleg az átlagos bérszínvonal több mint 33 százalékkal nőtt, a szakmunkás minimálbér megduplázódott és növekedni fog.

Az MSZP továbbra sem tud valós javaslatot nyújtani azoknak, akik érdemi munkával szeretnének előrébb jutni Magyarországon. A szocialisták hátat fordítottak a saját bázisuknak, a munkából és fizetésből élőknek – emlékeztetett az államtitkár.

A baloldal képviselői által felvett sárga mellény viselését az államtitkár kiváló kezdeményezésnek nevezte: legalább messziről látjuk, hogy ki azok, akik az elmúlt években semmit nem tettek a munkavállalókért – emlékeztetett Dömötör Csaba.

Iratkozzon fel hírlevelünkre