Eredményes és sikeres a korrupcióellenes fellépés

Sikeresnek nevezték a korrupcióellenes fellépést a Belügyminisztérium, az Országos Bírósági Hivatal, a Legfőbb Ügyészség és a Kúria vezetői. A korrupcióellenes együttműködési megállapodás aláírásának hetedik évfordulóján a politikusok és szakemberek az intézményi összefogás fontosságát hangsúlyozták.

Pintér Sándor belügyminiszter ismertette, hogy jelentős előrelépések történtek a korrupció visszaszorításában, ugyanakkor a kísértés lehetősége ellen küzdeni kell, ennek legnagyobb támogatója pedig az automatizált ügyintézés.

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke szerint mindenki arra vágyik, hogy ügyében pártatlan és tisztességes bírósági eljárás legyen. Ehhez a pártatlansághoz biztosítani kell a bírák szervezeti és egyéni függetlenségét. Lajtár István, a legfőbb ügyész közjogi helyettese az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalával meglévő kiváló és folyamatos a munkakapcsolatot emelte ki. Kónya István, a Kúria elnökhelyettese pedig arról beszélt, hogy rendszeresen felülvizsgálják a belső szabályzatokat, azért, hogy egyetlen tevékenység se legyen szürke zóna, ahol nincsenek egyértelműen meghatározva a feladatok és felelősök.

Eredményes a központi intézmények együttműködése a korrupció elleni küzdelemben, Magyarországon ma már nemzetközi összehasonlításban is tudatosnak tekinthető a megelőzésen alapuló korrupció elleni fellépés. Ezt már Domokos László az Állami Számvevőszék elnöke mondta.

Az állami szervek korrupció elleni küzdelemben való együttműködéséről 2011-ben aláírt közös nyilatkozatának 7. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke hangsúlyozta, hogy a jegybank továbbra is fellép a jogi és etikai normákat megsértőkkel szemben. Olyan megelőző eszközöket alkalmaz, amelyek az integritás megerősítését és a korrupció megakadályozását szolgálják. Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke kitért arra is, hogy a hatóság a közbeszerzési hirdetmények jogszerűsége mellett – Európában is egyedülálló módon – a megkötött szerződések teljesítését és azok módosítását is ellenőrzi, ha erre vonatkozóan jogorvoslati kezdeményezés érkezik.

(MTI, Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Iratkozzon fel hírlevelünkre