Emmanuel Macron távozását követelik

Folytatódtak az Emmanuel Macron kormánya elleni tiltakozások. Múlt héthez hasonlóan a sárgamellényesek ismét tömegesen vonultak az utcára a francia fővárosban és a vidéki nagyvárosokban.

A múlt szombati megmozduláshoz képest kevesebb erőszakos cselekmény történt, de azért most is előfordultak összecsapások, gépkocsi borogatások, gyújtogatások és fosztogatások. Már a jövő hét szombatra is megjelent a felhívás a következő demonstrációra, azonban a sajtókommentárok szerint a lázadás veszélye elmúlt, így a francia kormány  olyan gesztusokat tehet, amik a tüntetők megnyugvásához vezetnek.

Édouard Philippe, Franciaország miniszterelnöke  december 15. és 2019. március 1. között széleskörű vitát indít az adópolitikáról és az állami kiadásokról, az egyeztetésekre a szakszervezeteket, a helyi képviselőket és a sárgamellényeseket is várják.

„A párbeszéd megkezdődött, helyre kell állítani a nemzeti egységet” – mondta a kormányfő, valamint ígéretet tett arra, hogy Emmanuel Macron francia köztársasági elnök is megszólal a vitás kérdésekben, illetve aktívan szerepet vállal abban, hogy a párbeszéd hatékony és előrevivő legyen.

Az Ipsos közvélemény-kutatóintézet által készített felmérés szerint, ha a sárgamellényesek listát állítanának az európai parlamenti választásokra, és azokat most tartanák meg, akkor 12 százalékos támogatottságot érnének el. Ha párttá alakulnának, a választást a kormánypárt nyerné meg 21 százalékkal, a Marine Le Pen vezetette Nemzeti Tömörülés (volt Nemzeti Front) pedig 14 százalékot érne el, a 13 százalékra mért Zöldek, a 11 százalékos támogatottságú jobbközép Köztársaságiak és a 9 százalékos radikális baloldali Lázadó Franciaország előtt.

A spontán szerveződő mozgalomhoz csatlakozók többsége a vidéki alsó középosztály bérből és fizetésből élő rétegéhez tartozik, igazságtalannak tartják a kormány szociális és adópolitikáját, amely ellen három hete kezdődtek országszerte a tüntetések. A folyamat előrehaladtával az elégtelen társadalmi helyzet javítása mellett a tiltakozók Emmanuel Macron távozását is követelik.

A nyomás hatására a kormány ígéretet tett a jövő évre tervezett üzemanyag adó növelés eltörlésére, s azt az életszínvonal-megőrző intézkedésekkel szeretnék pótolni, amely egyelőre a tüntetők számára nem eléggé kielégítő lépésnek tűnik a kormányfő részéről.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre